Google te poate ajuta să găsești o melodie care ți-a rămas ”blocată în cap” și nu știi cine o cântă. Ce trebuie să faci (video)

Motorul de căutare Google are o nouă funcție: te poate ajuta să identifici o melodie care ”ți-a rămas blocată în cap” dar nu știi cum se numește sau nu știi nici versurile complete. Tot ce trebuie să faci este să fredonezi ritmul sau fragmete din melodie în motorul de căutare.

Începând de la finalul săptămânii trecute, dacă fluieri sau fredonezi o melodie în Google, pe mobil, motorul de căutare poate să o identifice pentru tine. Funcţia este activă în widget-ul Google Search. Utilizatorii trebuie să spună „What’s this song?” sau să apese pe butonul special introdus. Cei care folosesc Google Assistant pot spune direct în microfon „Hey Google, what’s this song?”. Apoi nu trebuie decât să fredoneze.

Melodiile sunt identificate pe baza unor algoritmi de învăţare automată care găsesc posibile potriviri.

Google spune că utilizatorii nu au nevoie de o voce bună. Algoritmii vor identifica mai multe variante şi le vor prezenta.

Potrivit anunţului, fiecare melodie are o amprentă. Când fredonezi o melodie în Google, modelele de învăţare automată transformă semnalul audio într-o secvenţă de numere care reprezintă melodia efectivă. Modelele sunt făcute să identifice melodii pe baza unor surse precum fredonatul, fluieratul, cântatul efectiv, precum şi din înregistrări. Algoritmii elimină toate celelalte detalii, prcum instrumentatia, timbrul vocii şi tonalitatea. Ce rămâne este amprenta.


alba24.ro