Glioblastomul – o tumoră cerebrală malignă extrem de severă. Sfaturile unui cunoscut medic iesean

Anca Popa, Iași: ”Vă scriu pentru că bunica mea, în vârstă de 67 de ani, care locuieste în Craiova, a fost diagnosticată cu glioblastom la o clinică din oraș. Pentru că este singură – bunicul a murit iar părinții mei lucrează în străinătate – la sugestia unei vecine cu care țin legătura, am luat-o la mine, la Iași. Vă spun drept că simptomele ei mă sperie: vorbește greu, uită, este confuză, are stări de greață și se plânge într-una de dureri de cap. Și eu sunt singură și nu prea știu ce trebuie să fac să o ajut”.

Dr. Marius Dabija (FOTO JOS), medic primar neurochirurg, Directorul medical al Spitalului Clinic de Neurochirurgie Iași: ”În primul rând, pentru a o putea ajuta pe bunica dvs ar trebui să o  aduceți la Spitalul de Neurochirurgie din Iași pentru a fi investigată și, ulterior, pentru a stabili o conduită terapeutică. Cu siguranță, dacă o țineți acasă, lucrurile nu se vor ameliora, din contră, aș spune.

În ce privește glioblastomul, acesta este cea mai frecventă şi agresivă formă de tumoră malignă la nivel cerebral în rândul adulţilor și afectează 2-3 persoane din 100.000, în fiecare an, şi ocupă 52% din totalitatea tipurilor de cancer cerebral. Aceste tumori cerebrale apar cu precădere în rândul adulţilor cu vârste cuprinse între 45 şi 70 de ani, observându-se o rată uşor mai crescută în rândul femeilor.

Din păcate, în astfel de cazuri, prognosticul este destul de rezervat. Totul depinde însă de tipul şi de localizarea tumorii, de rata acesteia de evoluţie, de răspunsul la tratament, dar şi de vârsta sau starea generală de sănătate a pacientului.

Această tumoră, numită şi glioblastom multiform, ia naştere din celulele gliale ale creierului şi poate fi de 2 tipuri: glioblastom primar (de novo –

 » Aflați mai multe informații aici.