Actualitate

Gianina Șerban(AUR) – „Ministrul Energiei să ne explice cum a scăzut prețul la gaze după liberalizare”

În campania electorală din noiembrie 2020, Virgil Popescu declara că „liberalizarea pieței va duce la o scădere de preț la energie electrică și gaze”. După cum se poate observa, prețul nu este deloc în scădere, iar guvernanții par să tragă de timp în luarea unor decizii pentru protejarea populației.

Gianina Șerban, deputat AUR, a adresat o interpelare către ministrul Energiei, Virgil Popescu, în care îi atrage atenția că guvernul trebuie să asigure sursele de gaz pentru încălzirea locuințelor peste iarnă, iar acest fapt poate fi realizat doar constituind rezerve, chiar rezerve strategice, acest gaz fiind o materie ce poate fi înmagazinată.

„România a fost cândva prima țară care a avut iluminat public, iar asta pe bază de petrol. La fel, România a avut în proprietate zăcăminte de gaze ce i-au asigurat independența energetică.

Astăzi aceste zacaminte sunt exploatate de două entități, Romgaz cu capital 70% românesc al statului român prin ministerul energiei, respectiv OMV Petrom, la care statul român este acționar cu o participare de 27%. Cu toții cunoaștem faptul că guvernul trebuie să asigure sursele de gaz pentru încălzirea locuințelor peste iarnă, iar acest fapt poate fi realizat doar constituind rezerve, chiar rezerve strategice, acest gaz fiind o materie ce poate fi înmagazinată.”

Gianina Șerban a cerut de la ministrul Energiei clarifică cu privire la legislatia in vigoare, unde populația este prioritară în aprovizionarea cu gaze naturale.

„Tinand cont că, în conformitate cu legislatia in vigoare, populația este prioritară în aprovizionarea cu gaze naturale, va rugam sa ne spuneti care vor fi masurile luate in contextul in care se preconizeaza o crestere abrupta a preturilor la gaze, pentru ca aceste resurse sa fie accesibile pentru toate categoriile de populatie? Observam ca masurile preconizate de ajutorare a populatiei nu acopera cresterea de preturi.”, se arată în interpelarea depusă la ministerul Energiei.

S-ar putea să-ți placă și...