Gianina Șerban (AUR) solicită Ministerului Mediului să transmită ce acțiuni va întreprinde pentru protejarea și pădurilor din România în anul 2023

Pădurile sunt aurul verde al României, una dintre resursele cele mai importante, de care însă autoritățile se preocupă foarte puțin. Din cauza nepăsării și a corupției, defrișările ilegale au luat amploare. România a pierdut sute de hectare de păduri în ultimii ani, afirmă deputata AUR Gianina Șerban, care a solicitat Ministerului Mediului să transmită ce măsuri are în vedere pentru protejarea și gestionarea pădurilor din România în anul 2023.

Sectorul forestier are numeroase probleme, pe care Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului, întârzie să le abordeze.

„ Au fost câteva campanii de împădurire organizate la nivel național însă, s-au dovedit că au fost doar pe hârtie. Printre principalele probleme în sectorul forestier din România regăsim valorificarea ineficientă a masei lemnoase, în multe situații regăsim tăierea arborilor verzi și sănătoși în locul celor uscați și exportul buștenilor bruți, fără a fi valorificați în diverse industrii din țară, dându-le astfel valoare adăugată”, precizează Gianina Șerban, unul dintre puțini parlamentarii preocupați de domeniul protecției mediului.

Deputata AUR a salutat faptul că Romsilva a avut o serie de acțiuni – precum înființarea a 60 de hectare de perdele forestiere de protecție în județele Călărași și Brăila, însă acestea trebuie multiplicate la nivel național, în condițiile în care instituția a avut un profit brut estimat de 500 de milioane de lei, de zece ori mai mare față de prevederile din bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul trecut. Totodată, ar fi necesar ca Romsilva să ofere transparență în acțiunile întreprinse.

În acest context, deputata AUR Gianina Șerban a solicitat Ministerului Mediului să transmită informații privind următoarele chestiuni:

1. Care este strategia Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pentru protejarea și gestionarea pădurilor din România în anul 2023?

2. Care sunt următoarele acțiuni de împădurire pentru anul 2023?

3. Ce suprafață de teren a fost împădurită în anul 2022?

4. Ce suprafață de teren a fost scoasă din fondul forestier în anul 2022?

5. Cum veți gestiona profitul companiei din anul 2022?