Gianina Șerban (AUR): Managementul deșeurilor este defectuos. Avem cadrul legal, dar nu avem norme tehnice de aplicare a legii

Grija pentru mediul înconjurător nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL-UDMR. Deși cadrul legal există, managementul deșeurilor este încă defectuos deoarece Ministerul Mediului nu a elaborat și normele tehnice de aplicare a legii. Spre exemplu, deși legea privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile a fost adoptată în 2020, normele pentru aplicarea acesteia nu au fost finalizate până la această oră, atrage atenția deputata AUR Gianina Șerban.

Deputata AUR subliniază că aceste norme sunt necesare pentru a eficientiza producerea compostului din România și pentru un mediu mult mai curat și ecologic.

Legea nr. 181 din 19 august 2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, emisă de Parlamentul României, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 762 din 20 august 2020 și, potrivit Art. 18, „intră în vigoare la 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României”.

Art. 17, alin. (1) al aceleiași legi, prevede că „în termen de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vor elabora şi aproba prin ordin comun Normele tehnice”.

Doar că din 2020 și până în prezent, Ministerul Mediului nu a reușit să finalizeze procesul. Deputata AUR Gianina Șerban a readus în atenția ministerului de resort această problemă și a solicitat informații privind stadiul elaborării normelor tehnice și data la care acestea vor fi finalizate. De asemenea, aceasta a cerut să îi fie transmise care sunt motivele pentru care a fost finalizată elaborarea normelor tehnice privind activitatea de compostare şi digestie anaerobă până la această oră.

În context, Gianina Șerban a precizat că Ministerul Mediului ar trebui să încurajeze mici fermieri ca, în loc să arunce resturile vegetale, gunoiul de grajd și dejecțiile, poluând astfel mediul înconjurător, să producă în schimb compost. „Producerea compostului cu ajutorul normelor tehnice ar avea un impact bugetar pozitiv, semnificativ”, a punctat deputata.