Gianina Șerban (AUR): În plină austeritate, angajații primăriilor primesc noi facilități – pot veni la serviciu cu taxiul. Reforma administrativă și cea teritorială trebuie să devină prioritățile guvernanților

Gianina Șerban (AUR) a criticat dur alianța PSD-PNL pentru faptul că, în plină austeritate, angajații din primării primesc noi facilități – aceștia pot veni la serviciu cu taxiul, costurile urmând să fie acoperite din veniturile proprii ale bugetului local. Acest lucru este prevăzut în Legea 177/2023, care se va aplica de anul viitor. Inițiatorii susțin că această măsură este necesară deoarece primăriile din comune găsesc foarte greu angajați care să se deplaseze în aceste localități, salariile fiind foarte mici.

Invitată în cadrul ediției de știri a postului Global News, Gianina Șerban a catalogat această măsură ca „hilară”, având în vedere că sunt primării care au un buget atât de mic încât de-abia pot plăti salariile angajaților. Deputata susține că problema este, de fapt, alta: aparatul administrativ este mult prea mare, cu peste 1.400.000 de funcționari publici. În plus, este necesară o reorganizare teritorială deoarece sunt comune cu mai puțin de 500 de locuitori.

„Localitățile cu număr mai mic de 5.000 de locuitori trebuie desființate, trebuie făcută reorganizarea teritorială pe care la nivel declarativ o poartă pe buze atât PSD, cât și PNL, dar nu o vor face niciodată, pentru că vorbim de aparatul lor, de primarii lor. Acesta este unul dintre punctele cele mai importante ale programului de guvernare AUR – trebuie să reducem aceste primării, implicit reducem numărul funcționarilor publici și a membrilor de partid. Nu vorbim despre specialiștii din administrație, pentru că în acele administrații sunt și oameni care trebuie să lucreze și lucrează cu adevărat și sunt specialiști. Dar unul muncește și patru plimbă dosarul cu șină. Cam asta e realitatea”, a precizat deputata.

Gianina Șerban a mai spus că este inadmisibil ca astfel de măsuri să primească votul Parlamentului, în contextul în care ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat că nu mai sunt bani pentru pensii și salarii.