Gheorghe-Adrian Cătană (AUR): Sistemul sanitar românesc nu este o prioritate pentru guvernanți. Banii din PNRR merg către investițiile în panouri fotovoltaice

În condițiile în care România va primi cu 2,1 miliarde de euro din PNRR mai puțin de la Comisia Europeană întrucât finanțarea a fost ajustată, Guvernul PSD-PNL alege  să subfinanțeze în continuare sistemul medical românesc.

Gheorghe-Adrian Cătană, senator AUR de Sibiu, a vorbit într-o declarație politică despre eșecul clasei politice actuale: în loc să direcționeze aceste fonduri către modernizarea spitalelor sau construirea de noi unități medicale, banii vor merge către investițiile în panouri solare. Cătană a atras atenția asupra faptului că oricât de binevenite sunt investițiile în energia verde, totuși, prioritățile României sunt altele.

Astfel, 534 de milioane de euro din PNRR vor fi direcționați către instalarea în de mii de gospodării din țară (cca. 5% din total) a unor panouri fotovoltaice. În același timp, sistemul sanitar va primi cu 26% (în jur de 740 de milioane de euro) finanțarea sistemului prin PNRR, precizează senatorul.

„Ne-am fi așteptat ca înalții demnitari să pună pe primul loc acele proiecte de interes național, de care depinde direct bunăstarea poporului român, acum că finanțarea s-a redus. Slab finanțat și modernizat (avem al doilea cel mai scăzut nivel din UE a cheltuielilor publice alocate sănătății), sistemul sanitar românesc a devenit pentru români încă un motiv de a părăsi țara și un factor de stres în plus când ești internat într-un spital, cu gândul că poate izbucni în orice moment un incendiu.

Apreciem preocuparea UE pentru crearea unor locuințe autonome din punct de vedere energetic, dar considerăm că interesului național trebuie urmărit mai presus de directivele UE”, a punctat senatorul AUR.

În încheiere, Gheorghe Adrian Cătană a subliniat că actuala guvernare trebuie să prioritizeze investițiile în sistemul sanitar: „a prioritiza alte obiective în afara acestuia reprezintă un act de ignoranță față de o problemă gravă a românilor”, a mai spus senatorul.