Gheorghe-Adrian Cătană (AUR) a sesizat Ministerului Sănătății cu privire la cazul comunei Brădeni (jud. Sibiu), unde nu există niciun dispensar. Ce a transmis instituția

Accesul la servicii medicale este o problemă reală pentru majoritatea românilor din mediul rural. Deși cunosc această situație, partidele care s-au tot rotit la guvernare timp de trei decenii n-au luat măsuri pentru a le oferi cetățenilor un trai decent. Cu această situație se confruntă și locuitorii comunei sibiene Brădeni – aici nu există niciun dispensar și oamenii sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru a avea acces la servicii medicale.

Românii din mediul rural întâmpină mari dificultăți în a accesa servicii medicale. La nivel național, sunt peste 200 de localități din mediul rural care nu au medic de familie. Potrivit unei declarații a managerului Institutului „Matei Balş” din Capitală, accesul la serviciile de sănătate în sectorul rural a scăzut sub 50%, ceea ce este dramatic.

Senatorul AUR a sesizat autoritățile locale și Ministerul Sănătății

Gheorghe-Adrian Cătană, senator AUR de Sibiu a sesizat cazul localității Brădeni către autoritățile locale și către Ministerul Sănătăţii și a cerut să fie luate măsuri. „Situaţia trenează de mai bine de 12 ani și până la această oră nu s-a găsit nicio soluție astfel încât cei 1.500 de locuitori ai comunei Brădeni să poată merge oricând au nevoie la medic.

În 2019, Primăria Brădeni a organizat licitația pentru modernizarea și dotarea dispensarului medical, dar nici acum, după 3 ani, lucrările nu sunt finalizate, deși CJ Sibiu a alocat aproximativ 1 milion lei”, a precizat Cătană în sesizarea transmisă.

Ministerul Sănătății nu are soluții punctuale

Ministerul Sănătății a transmis un răspuns general, fără să ofere indicații concrete privind cazul la care a făcut referire senatorul AUR. Instituția a precizat că, pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale primare, MS a alocat spre finanțarea cabinetele medicilor de familie din zonele defavorizate 135 de milioane de euro, ce pot fi accesate de către beneficiari. În plus, prin PNRR, pot fi accesată suma de 180.450.000 de euro pentru proiecte, astfel:

  • I1.1 .a: Listă preselectată: O alocare de 666.225.911 lei (fără TVA) echivalent a 135.337.500 € (75% din total alocare) (fără TVA) prin care se va finanța o listă preselectată de cabinete pentru finanțarea a 2250 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 75% din obiectivul general de investiţie;
  • I1.1.b: Apel necompetitiv: O alocare de 222.075.304 lei (fără TVA), echivalent a 45.112.500 € (25% din alocare) (fără TVA) pentru un apel necompetitiv de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit primul servit” pentru finanţarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 25% din obiectivul general de investiţie. Prin intermediul acestei investiţii vor fi sprijinite acţiuni specifice realizării de renovări şi/sau dotări pentru cabinetele medicilor de familie sau asocieri de cabinete de medici de familie. Se pot finanţa proiecte care conţin doar „Componenta de echipamente” sau ambele componente, se arată în răspuns.

Potrivit informațiilor, medicul nou-venit într-o localitate beneficiază timp de maxim 6 luni de un venit lunar, care include inclusiv o sumă necesară pentru cheltuielile de administrare şi funcţionare a cabinetului medical. Pentru mediul rural, este prevăzut un sport de 50% pentru categoriile de venituri, conform legislației în vigoare.

Ministerul în cauză a mai transmis că „se are în vedere dezvoltarea serviciilor medicale acordate pe toate segmentele de asistenţă medicală de a acoperi nevoile de servicii ale populaţiei în zonele defavorizate, precum şi implementarea unor noi mecanisme de plată care să stimuleze medicii şi cadrele medicale să ofere activ servicii medicale, precum şi creşterea accesului asiguraţilor la servicii medicale furnizate prin pachetele de servicii, în concordanţă cu nevoile specifice”.