Germania: Ușa e întredeschisă, dar nu este momentul să discutăm de aderarea Ucrainei la NATO

Boris Pistorius, ministrul german al apărării, a reacționat la declarațiile lui Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg privind o posibilă aderare a Ucrainei la NATO. Oficialul german a spus că „nu este momentul” pentru a se purta această discuție dar că „ușa este întredeschisă”.

Ucraina a accentuat, în ultima perioadă, solicitările pentru o aderare mai rapidă a sa la Alianța Nord-Atlantică, argumentând că situația de război a făcut din armata ucraineană una dintre cele mai pregătite forțe să participe la efortul de securitate comună al NATO. „Uşa este întredeschisă, dar nu este momentul să decidem acum”, a declarat Pistorius, joi seara, adăugând că Ucraina este conştientă care este situaţia procesului de luare a deciziilor pe acest subiect, relatează Reuters. Pistorius a spus că decizia de aderare a Ucrainei la alianţă nu poate fi luată doar din solidaritate, ci „cu capul rece şi cu inima fierbinte. Nu invers”.

Posibila aderare a Ucrainei la NATO sau la Uniunea Europeană nu va fi discutată, vineri, la cea de-a patra întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei de la baza aeriană americană Ramstein din sudul Germaniei, a adăugat ministrul. Declaraţiile ministrul german al apărării au fost făcute după prima vizită în Ucraina a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg de când a început invazia rusească.

Stoltenberg l-a invitat pe preşedintele Volodimir Zelenski la Summit-ul NATO ce va fi găzduit de Vilnius în luna iulie. Aderarea la NATO şi garanţii solide de securitate pentru Ucraina vor fi prioritare pe agenda summit-ului, a precizat secretarul general al alianţei nord-atlantice. Zelenski i-a cerut lui Stoltenberg un calendar de aderare la NATO NATO trebuie să invite Ucraina să devină membră și să îi dea un calendar pentru aderare, a spus, joi, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în conferința de presă comună susținută alături de secretarul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg.

„Nu există nicio singură barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță și acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a mai afirmat președintele Ucrainei. Volodimir Zelenski le-a mai spus jurnaliştilor, în timpul vizitei lui Stoltenberg, că l-a îndemnat pe acesta să depăşească „reținerea” unor state membre în furnizarea de avioane de război moderne, arme cu rază lungă de acţiune și artilerie.

Stoltenberg: Viitorul Ucrainei se află în NATO La rândul său, Jens Stoltenberg a susținut că viitorul Ucrainei se află în NATO.

„Permiteți-mi să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil”, a declarat secretarul general al NATO. Subiectul aderării Ucrainei la NATO și al garanțiilor de securitate va fi prioritar „pe ordinea de zi” la summitul NATO din iulie din capitala Lituaniei, Vilnius, a mai spus Stoltenberg, răspunzând la întrebările reporterilor în timpul conferinței de presă de la Kiev.