Germania, tot mai aproape să trimită tancuri Leopard în Ucraina – Bloomberg

Germania va lua o decizie cu privire la trimiterea tancurilor de luptă Leopard în Ucraina în cursul săptămânii viitoare. În condițiile în care se intensifică apelurile pentru ca Berlinul să furnizeze tancuri grele, Germania va decide probabil să furnizeze Leopard, au declarat pentru Bloomberg doi oficiali familiarizați cu planurile guvernului de la Berlin.

Berlinul va lua o decizie înainte de o întâlnire a înalților oficiali din domeniul apărării din țările aliate la baza aeriană americană de la Ramstein, la 20 ianuarie, potrivit unui oficial german familiarizat cu planurile, care a cerut să nu fie identificat deoarece subiectul este confidențial.

Secretarul american al apărării Lloyd Austin și omologul său german Christine Lambrecht se vor întâlni, de asemenea, la Berlin cu o zi înainte.

La întâlnirea de la Ramstein, Lambrecht va trimite un mesaj clar cu privire la Leopard, a declarat oficialul. Până joi, Berlinul încă nu luase o decizie concretă, dar presiunea crește pentru ca Germania să trimită tancuri grele, potrivit unui alt oficial european.

Marea Britanie este pregătită să trimită propriile sale tancuri de luptă Challenger 2 în Ucraina, ca parte a unui acord comun cu alți aliați, a spus oficialul.

Cancelarul Olaf Scholz a fost supus unor presiuni tot mai mari pentru a permite livrarea de tancuri de luptă către Ucraina, la o săptămână după ce a anunțat că Germania va furniza Kievului vehicule blindate și un sistem aerian Patriot suplimentar.

Acum există semne că Scholz ar putea fi dispus să renunțe la opoziția sa inițială față de trimiterea de tancuri Leopard sau că ar putea permite unor țări precum Polonia și Finlanda să reexporte propriile Leopard în Ucraina, o mișcare care ar necesita acordul Berlinului.