George Simion despre situația sanitară: Caravana AUR, un pas mic într-o țară răvășită. Multe comunități au fost lăsate la voia sorții
Președintele AUR, George Simion, a declarat în cadrul conferinței de presă susținute recent că foarte mulți români au nevoie de asistență medicală, pentru că statul român nu își face treaba. Liderul AUR susține că în cele cinci județe pe unde a trecut Caravana Medicală AUR au întâlnit români, care nu au văzut în viața lor un medic, fapt inadmisibil în România anului 2023.
„Mulțumim doamnelor și domnilor doctori. Vom reveni cu Caravana Medicală pe rază județului Iași pentru că este mare nevoie de cadre medicale care să meargă și la oamenii nevoiași. Nu doar în mediul rural, caravana noastră a fost și într-un oraș, în Podu Iloaiei. Mulți oameni nu au fost văzuți de vreun cadru medical vreodată. Suntem bucuroși că ne-am încăpățânat să creăm acest spital mobil. Mulți au încercat să ne descurajeze. Foarte mulți miniștri, factori de decizie tot ne-au spus nu se poate, nu e posibil, nu trebuie să folosiți banii românilor din subvenția pentru partide că să faceți bine românilor. Ne-au îndârjit spusele lor, am continuat și iată-ne astăzi în al cincilea județ în care ajungem.
Nu ne oprim după ce ajungem în fiecare județ, luăm iarăși țara la pas. Nu ne oprim nici după ce trec alegerile. Nu ne vom opri cu acest proiect nici după uzura morală a echipamentelor. Vom strânge bani pentru altele și vom continua să luptăm pentru sănătatea românilor și pentru o viață mai bună pentru români.
E nevoie de asistență medicală pentru mai mult de jumătate din populația României care nu ajunge să beneficieze de aceasta. România nu este doar cea pe care o vedem aici, în Piață Unirii din Iași, în București sau la Untold la Cluj. România este și cea din Pata Rât, este și cea din Bosia, este și cea de la Podu Iloaiei, și jumătate din țară, din păcate, este uitată. Nu a fost inclusă în PNRR acea jumătate de țară, nu a intrat în nicio strategie, nu doar medicală ci de învățământ și din orice alt domeniu, și e de datoria noastră să facem ce ține de noi.
Astăzi este o picătură într-un ocean de durere. Mâine, și ne gândim chiar de pe 1 septembrie cum să modificăm cadrul legislativ pentru aceste caravane medicale. Că să va spun despre ce e vorba: noi nu avem voie să ajutăm românii prin spitalul nostru mobil decât la 20 de kilometri de cel mai apropiat spital, deși avem toate autorizarile necesare. La Podu Iloaiei acum nu mai este niciun spital, de aceea am oprit acolo. Ne cer foarte mulți oameni din orașe unde există spitale să venim și la ei și ne împiedică, din păcate, cadrul legal.
Se pot oferi finanțări. Noi folosim, în mare parte, finanțarea pentru partidele politice în desfășurarea acestei caravane medicale, împreună cu donațiile din partea oamenilor care sprijină actele medicale, împreună cu voluntariatul pe care îl fac cadrele medicale, asistenții medicali și colegii noștri voluntari, care o săptămâna, o luna sau mai multe luni își dedică timpul din viață lor pentru a face bine. E un exemplu, după cum am zis este o picătură. Și încercăm în momentul în care AUR va ajunge la guvernare să multiplicăm acest exemplu având la îndemână instrumentele prin care putem face mai bine pentru români.
Nu există un județ mai sărac decât altele. În fiecare județ există zone complet uitate, neasfaltate, nepietruite, care nu au acces la educație, care nu au acces la sănătate, care nu au acces la viață. Tocmai acesta este rolul nostru cu această caravana medicală: să nu lăsăm pe nimeni în urmă, indiferent unde trăiește