George Simion (AUR): Din agricultura românească nu a mai rămas decât o umbră. Așa nu se mai poate!

Comuna Cerât, Dolj. Până în anul 2000, combinatul de aici reușea nu doar să acopere cererea internă de carne de porc, ci să și exporte. Ce a mai rămas acum din el? România are un potențial agricol mare, dar îi lipsește o clasă politică pricepută, care să vină cu o strategie în acest sens.

„Toată România suferă de lipsa irigațiilor, de lipsa silozurilor și de lipsa abatoarelor. România ca țară agrară trebuie să aibă o viziune”, susține Simion.

În Cerât nu a mai rămas decât o umbră din vechiul combinat. Traian Marinescu, directorul combinatului desființat, explică: „Aici a fost un complex de porci cu o capacitate de 50-60 de mii de capete, cu un rulaj de 140 de mii pe an și livram la export, în afară de consumul intern, 25.000 de capete. Am luat credit cu 140 la sută dobândă și am rezistat până în 2000. Sectorul zootehnic e la pământ, mâncăm din import, de la asiatici, africani.

O altă problemă stringentă este lipsa irigațiilor. „Ca fermier, având în vedere că în ultima perioadă seceta ne face problema și nu doar în zona Olteniei, ci în toată țara, o problemă este lipsa apei. Canalele sunt inutilizabile, nu avem cum să irigăm. Fermierilor le este greu să acceseze fondurile europene din cauza birocrației, din cauza lipsei de fonduri necesare pentru întocmirea dosarelor și lipsa forței de muncă calificate”.