ROPRES

George Badiu (AUR): Redeschiderea magazinelor de stat Unirea, un nou eșec? Ce a răspuns ministrul Petre Daea

Distribuiți acest articol!

Ministrul Agriculturii și-a propus să redeschidă magazinele „Unirea”, unde micii agricultori își vor putea vinde produsele – Guvernul a aprobat deja organizarea acestor centre, însă până la această oră nu sunt disponibile informații privind costurile întregului proiect. În urma anunțului făcut de ministrul Petre Daea, deputatul AUR George Badiu a solicitat detalii privind strategia Ministerului Agriculturii, cu accent pe modalitățile în care autoritățile se vor asigura că acest proiect nu va eșua precum cel din perioada 2018-2020.

Deputatul AUR George Badiu a salutat inițiativa ministrului Daea, însă și-a exprimat îngrijorarea privind punerea în aplicare a acestui proiect – în anul 2021, societatea a înregistrat pierderi nete de peste 1 milion de lei. În acest context, deputatul AUR a solicitat ministrului Agriculturii, Petre Daea, să pună la dispoziția sa informații despre implementarea proiectului.

În urma solicitării, Ministerul Agriculturii a transmis un punct de vedere detaliat, în care a precizat că, începând cu luna iunie, S.N. „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A a raportat profit, „condiție care permite susținerea cheltuielilor salariale curente”.

Cu toate acestea, ministerul nu a oferit un răspuns precis la întrebarea adresată de către deputatul George Badiu privind costurile de susținere aferente unui singur magazin deschis în perioada 2018-2020. Ministerul Agriculturii s-a rezumat doar la a preciza că aceste costuri diferă în funcție de mărimea magazinului și de mărfurile rulate prin acest magazin, la care a mai adăugat următorul comentariu:

„Contextul pandemic din anul 2020 a avut un impact major asupra tuturor ramurilor economice, efectele sale fiind resimțite puternic în activitatea desfășurată de S.N. „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A., cu toate că, până la momentul respectiv, activitatea comercială a magazinelor societății a susținut într-un anume procent costurile iniţiale”.

De asemenea, Ministerul Agriculturii nu a pus la dispoziție informații cu privire la strategia de promovare a noilor magazine,, însă a dat asigurări că S.N. „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA S.A. „va urmări în continuare ca orice activitate nou inițiată si efectuată să nu genereze pierdere”.

În ceea ce privește raportul Corpului de Control cu privire la activitățile derulate de către Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA solicitat de către deputatul AUR, ministerul în cauză a transmis că aceste date nu sunt publice și a precizat următoarele:

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Direcția General Control, Antifraudă și Inspecții (DGCAI) a efectuat două acțiuni de control cu privire la activitatea desfășurată la nivelul Societății. Având în vedere suspiciunile constatate, în conformitate cu prevederile legale, rezultatele verificărilor DGCAI au fost transmise pentru efectuarea unor verificări de specialitate mai multor instituții ale statului român.

Astfel, luând în considerare, faptul că notele de control emise nu reprezintă documente publice în sensul Legii nr. 54412001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare şi nici documente cu caracter administrativ, conform Legii nr. 55412004 a contenciosului administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, iar informațiile cuprinse în acestea fac obiectul unor cercetări ale instituțiilor abilitate prin lege, ne aflăm în imposibilitatea de a răspunde in mod favorabil solicitării dumneavoastră”.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...