ROPRES

George Badiu (AUR), despre promulgarea Legii securității cibernetice: SRI este omniprezent. Se încalcă dreptul la viață privată al cetățenilor

Distribuiți acest articol!

Klaus Iohannis a promulgat Legea securității cibernetice a României, care extinde atribuțiile Serviciului Român de Informații, în ciuda opoziției din Parlament și a solicitării din partea partidului AUR de a examina și modifica prevederile neregulamentare, în speță încălcarea dreptului la viață privată. Deputatul AUR George Badiu a declarat că PSD și PNL nu au ținut cont de această solicitare.

Invitat în cadrul emisiunii Știrea exactă, George Badiu a subliniat că legea privind securitatea şi apărarea cibernetică a României a parcurs extrem de rapid toate etapele procesului legislativ. Nu a fost alocat timp suficient și nici nu s-au dezbătut amendamentele propuse. De departe cel mai grav aspect se referă la faptul că SRI capătă atribuții sporite, iar decizia CCR – potrivit căreia această lege este constituțională, ridică semne mari de întrebare.

„S-a mers pe repede înainte, în vreo 4 zile a trecut prin Camera Deputaților, imaginați-vă cât de repede a trecut prin comisii. După aceea, încă 2 zile la Senat și apoi a ajuns la promulgare. Sunt foarte multe elemente discutabile în acea lege. Am înțeles că este nevoie, că suntem în situație de criză, cu războiul la graniță, numai că s-a sărit calul.

Sunt multe măsuri frumos ambalate, dar din păcate au crescut atribuțiile poliției, serviciilor speciale și nu prea este în regulă pentru că SRI a ajuns să fie peste tot. Este art. 14. în lege – dacă face distincția între atribuțiile de prevenire și combatere ale fiecărei instituții, acolo vom vedea că, unde nu avem asemenea atribuții, intervine SRI. Sunt multe probleme. Noi ne-am abținut la această lege, am înțeles graba și necesitatea de a lua măsuri pentru securitatea cibernetică a României ca stat NATO însă s-a legalizat intrarea cu bocancii în viața privată a cetățenilor”, a explicat George Badiu.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...