Gazprom a suspendat „în totalitate” livrările de gaz către Europa prin Nord Stream, invocând lucrări de întreținere

Gigantul rus Gazprom a anunțat miercuri că și-a suspendat „în totalitate” livrările de gaz către Europa prin gazoductul Nord Stream, din cauza lucrărilor de întreținere care se preconizează că vor dura trei zile.

Lucrările „planificate la o stație de compresoare de gaz au început”, a anunțat grupul rus într-un comunicat postat pe contul său Telegram și citat de AFP.

Rușii au oprit livrările de gaz prin gazoductul ce alimentează Germania de miercuri începând cu ora 04:00, ora Moscovei, până pe 3 septembrie, la aceeași oră.

Gazprom justifică măsura prin repararea singurei unități de pompare a gazului rămasă în funcțiune.

Compania energetică rusă afirmă că, la finalizarea lucrărilor și în cazul în care nu vor apărea defecțiuni tehnice, livrările de gaze naturale prin conducta Nord Stream vor fi restabilite la nivelul de 33 de milioane de metri cubi pe zi.

-ADVERTISEMENT-

Din 27 iulie, gazoductul Nord Stream este utilizat la doar 20% din capacitatea sa maximă din cauza opririi mai multor turbine, măsură pe care Gazprom afirmă că a fost nevoită să o ia din cauza sancțiunilor impuse de Occident.

La începutul lunii august, compania energetică rusă a declarat că nu poate primi înapoi o turbină Siemens reparată în Canada, afirmând că are nevoie de mai multe documente care să ateste că aceasta nu intră sub incidența sancțiunilor occidentale.

La jumătatea lui iulie însă Gazprom insista ca această turbină să îi fie returnată de către Siemens după ce a fost reparată peste Atlantic, afirmând că de ea depind livrările de gaze naturale către Europa prin gazoductul Nord Stream.

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit personal despre această turbină, punând sub semnul îndoielii starea sa.

„Ei spun că vor trimite aceste (turbine) înapoi, cel puțin una dintre ele. Dar rămâne de văzut în ce condiții le vor trimite înapoi, care vor fi parametrii tehnici după reparație. Poate că ei (operatorii gazoductului) vor trebui pur și simplu să îl dezactiveze la un moment dat, iar apoi Nord Stream 1 se va opri”, afirma liderul de la Kremlin pe 20 iulie.