Fraudă de 15 milioane de euro identificată de inspectorii DGAF în domeniul comerţului cu autoturisme second hand

Inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) anunţă, luni, că au identificat o grupare infracţională care a tranzacţionat mijloace de transport din spaţiul intracomunitar, în cuantum total de peste 80.000.000 euro, fără plata taxelor datorate bugetului de stat cu titlu de TVA, producând astfel un prejudiciu de peste 15.000.000 euro.

”Schema de fraudare implică un grup de societăţi coordonate de către aceleaşi persoane, care activează în domeniul comerţului cu autoturisme second hand achiziţionate din spaţiul intracomunitar (inclusiv autoturisme de lux), grupare constituită cu scopul vadit de a se sustrage de la înregistrarea, declararea şi achitarea obligaţiilor fiscale aferente activităţii desfăşurate, avand ca efect direct prejudicierea bugetului de stat prin neplata taxei pe valoarea adaugata (TVA)”, anunţă, luni, ANAF, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, mecanismul de fraudă utilizat de gruparea infracţională încalcă regimul actual de impozitare a schimburilor intracomunitare, ce presupune ca şi regulă taxarea schimburilor intracomunitare de bunuri efectuate între persoane impozabile în statul membru al U.E. de destinaţie.

”Astfel, operatorul economic din ţara de origine facturează fără TVA întrucât efectuează o livrare intracomunitară, iar operatorul economic din ţara de destinaţie va aplica regimul taxării inverse pentru această operaţiune, întrucât efectuează o achiziţie intracomunitară”, a explicat sursa citată.

Potrivit specialiştilor ANAF, pe lângă prejudiciile aduse bugetului de stat, acest comportament fiscal de tip infracţional contribuie implicit la distorsionarea mecanismelor concurenţiale ale pieţei, prin scăderea preţurilor bunurilor care fac obiectul unor astfel de tranzacţii şi al creării unui avantaj din punct de vedere al preţului de comercializare.

”Având în vedere că faptele constatate de inspectorii DGAF sunt susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor prevăzute în Legea 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, vor fi sesizate organele de urmărire penală”, se mai arată în comunicatul de presă.