Franța – fostul ministru al JUSTIȚIEI este inculpat pentru „corupţie pasivă” şi „abuz de putere”

Fostul ministru al justiţiei al lui Nicolas Sarkozy, Rachida Dati, a fost inculpat pentru „corupţie pasivă” şi „abuz de putere” în ancheta privind prestaţiile sale de avocat pe plângă fostul CEO al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, în timp ce era şi deputată europeană, a anunţat marţi parchetul naţional financiar.

Potrivit unei surse apropiate de dosar, Rachida Dati, care neagă că ar fi comis vreo ilegalitate, ar fi primit onorarii de 900.000 de euro în calitate de avocată între 2010 şi 2012, în timp ce era la momentul respectiv şi eurodeputată.

O anchetă preliminară a fost deschisă anterior de parchetul naţional financiar, după o plângere depusă pe 17 aprilie 2019 de o acţionară a Renault. Această plângere îi viza pe Rachida Dati, Alain Bauer, dar şi pe Carlos Ghosn şi pe soţia sa.

Justiţia încearcă să stabilească dacă veniturile Rachidei Dati corespund unor activităţi determinate sau dacă este vorba despre o slujbă de complezenţă care ar fi putut masca activităţi de lobby, interzise pentru eurodeputaţi.