Franța a fost lovită puternic de incendii. Mii de turişti au fost evacuaţi

Aproximativ 600 de pompieri, asistaţi de şase aeronave speciale, încercau miercuri, 13 iulie, să aducă sub control două incendii de vegetaţie active în sud-vestul Franţei, care au mistuit deja peste 1.700 de hectare şi au dus la evacuarea a mii de turişti.

„Sunt desfăşurate importante resurse umane şi materiale pentru a stăpâni incendiile (…); sunt aşteptate întăriri locale şi naţionale”, a declarat autoritatea locală din departamentul Gironde, unde flăcările fac ravagii.

Franţa, afectată de o serie de incendii în ultimele câteva săptămâni, se confruntă – ca şi restul Europei – cu al doilea val de caniculă din tot atâtea luni.

Cel mai mare dintre cele două incendii din Gironde este activ în jurul oraşului Landiras, la sud de Bordeaux, unde drumurile au fost închise, iar 500 de locuitori au fost evacuaţi. Incendiul a mistuit deja peste 1.000 de hectare.

Al doilea incendiu este activ de-a lungul coastei Atlanticului, aproape de emblematica „Dune du Pilat” – cea mai înaltă dună de nisip din Europa – situată în zona Golfului Arcachon, deasupra căruia se ridicau nori denşi de fum. Incendiul a ars deja 700 de hectare şi a determinat evacuarea preventivă a 6.000 de persoane din cinci campinguri de rulote din împrejurimi, care au fost adăpostite într-un centru expoziţional local.

„Alţii cu rulote ne-au trezit pe la 4:30 dimineaţa. A trebuit să plecăm imediat şi să alegem rapid ce să luăm cu noi. Mi-am uitat actul de identitate, din fericire cineva mi l-a luat. Dar nu am telefonul (…) şi nu ştim ce o să se întâmple”, a declarat pentru postul BFM TV Christelle, care se numără printre turiştii evacuaţi.

În ajunul Zilei Naţionale a Franţei, sărbătorită la 14 iulie, prefectura Gironde a interzis toate focurile de artificii până luni, 18 iulie, în oraşele şi satele situate în imediata apropiere a pădurilor.

Marţi, mai multe incendii forestiere de pădure au măturat regiunea centrală a Portugaliei, precum şi vestul Spaniei, conducând la evacuarea a sute de locuitori.

Şi în Turcia pompierii s-au luptat miercuri cu un incendiu de pădure izbucnit în apropierea oraşului turistic Datca din sud-vestul ţării.