ROPRES

Fostul penitenciar Pitești, la un pas de demolare. Sorin Lavric (AUR) a solicitat Ministerului Culturii să intervină de urgență

Distribuiți acest articol!

O parte din clădirea fostului penitenciar Pitești este la un pas de demolare. Senatorul AUR Sorin Lavric a luat imediat atitudine și a solicitat Ministerului Culturii să depună toate diligențele pentru a clasa de urgență celularul fostei închisori ca monument istoric, aflat în patrimoniul național.

„A dărâma un asemenea simbol echivalează cu ștergea unui vestigiu care pledează pentru atrocitățile regimului comunist”, a subliniat Sorin Lavric în interpelarea adresată ministrului Culturii, Lucian Romașcanu.

În răspunsul transmis, Ministerul Culturii a precizat că o parte din fostul penitenciar Pitești este deja clasat ca ansamblu în Lista Monumentelor Istorice – Pavilionul administrativ şi Pavilionul deținuți – camera 4 spital aflate în incinta corpurilor Cl şi parțial C2 – şi se află sub protecția Legii nr. 42212001 privind protejarea monumentelor istorice. Prin urmare, pentru orice fel de intervenții este necesară obținerea în prealabil a avizului favorabil al ministerului de resort.

Potrivit informațiilor, proprietarul corpului C3, neclasat, a demarat procedura de obținere a autorizației de desființare pentru acest corp în anul 2021. În urma analizării documentației, Direcția Județeană pentru Cultură Argeș demarat în data de 12.04.2021 procedura de clasare de urgenţă a corpurilor de clădire ce nu figurau în Lista Monumentelor Istorice – respectiv corpurile C2 – parţial şi C3 ale fostului penitenciar. La această dată, respectivele corpuri de clădire beneficiază de statutul juridic de protejare de monument istoric, se precizează în răspunsul transmis.

De asemenea, dosarul pentru clasarea acestor corpuri se află în lucru la Institutul Național al Patrimoniului, în vederea completării acestuia.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...