ROPRES

Fostul ministru chinez al justiției a recunoscut că a luat mită de milioane de euro

Distribuiți acest articol!

Fostul ministru chinez al justiției, Fu Zhenghua, a recunoscut în fața unei instanțe că a luat mită în valoare de peste 17 milioane de euro, potrivit Reuters.

Fu Zhenghua, care a adoptat o linie dură în ceea ce privește aplicarea legii, a recunoscut că a acceptat mită în valoare totală de peste 117 milioane de yuani (17,3 milioane de dolari), a anunțat joi un tribunal chinez.

Procesul lui Fu Zhenghua, în vârstă de 67 de ani, a început joi la Tribunalul Popular Intermediar din Changchun, în provincia Jilin din nord-estul țării, la mai mult de trei luni după ce fostul oficial a fost arestat sub suspiciunea că a acceptat mită și că a „folosit legea în interes personal”.

Fu a recunoscut ceea ce a făcut și și-a exprimat remușcările, a precizat tribunalul într-o declarație.

Arestarea și procesul lui Fu, cândva o stea în ascensiune în domeniul aplicării legii, a urmat unei anchete lansate anul trecut de către cel mai important organism de supraveghere anti-corupție din China, Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinară.

Fu a fost dat afară din Partidul Comunist Chinez și din funcțiile publice pentru încălcarea disciplinei și a regulilor de partid, a relatat în martie agenția de știri Xinhua.

În timpul procesului, Fu a mai fost acuzat de procurorii de stat că, între 2014 și 2015, în calitate de director al Biroului de securitate publică din Beijing, și-a folosit autoritatea pentru a ascunde indicii despre presupuse infracțiuni comise de fratele său, a declarat instanța, deși nu au fost oferite alte detalii.

La finalul procesului, instanța a anunțat o pauză și pronunțarea sentinței la o dată ulterioară.

Președintele Xi Jinping a început în 2020 o campanie de epurare a aparatului de securitate internă al Chinei, încercând să se asigure că poliția, procurorii și judecătorii sunt „absolut loiali, absolut puri și absolut de încredere”.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...