Focarul din lagărul psihiatric de la Iași aprinde angajaţii. O anonimă explozivă pe masa ministrului Tătaru

Mai mulţi salariaţi au trimis o scrisoare la Ministerul Sănătăţii în care descriu condiţiile extrem de dure dintr-un Spital de Psihiatrie aglomerat cu mult peste numărul de locuri. Ei acuză lipsa echipamentelor de protecţie şi încercarea de a se ascunde gravitatea situaţiei. „Au fost colegi care au stat îmbrăcaţi şi 24 de ore cu combinezon, cu aceeaşi mască, apoi s-a redus timpul la 12 ore. Mănuşile şi măştile sunt raţionalizate, o singură mască pe tură am primit“, se arată în plângere. Directorul spitalului: „Am rezistat opt luni şi ceva fără niciun caz confirmat“.

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă de la Grajduri au redactat o scrisoare deschisă, care a fost înaintată şi către ministrul Sănătăţii, în care îşi exprimă nemulţumirile privind modul în care a fost gestionat focarul de COVID-19 existent în unitate cu peste 100 de cazuri confirmate, dar şi referitor la mai multe probleme cu care se confruntă.

Una dintre situaţiile negative pe care le reclamă angajaţii este lipsa de comunicare între angajaţi şi conducere, aceştia spunând că deşi se află în mijlocul unui focar, nu ştiu câţi colegi de-ai lor sau câţi pacienţi s-au infectat. De asemenea, spun că atunci când a fost depistat focarul lipseau echipamentele de protecţie şi că s-a încercat ascunderea numărului real de cazuri.

„Au fost colegi puşi în situaţia de a purta un combinezon 24 de ore (expunere deliberată) în focar cu peste 30 de pacienţi pozitivi. S-au tergiversat testările până nu s-a mai putut ţine situaţia sub control. Tot timpul s-a mers pe ideea de acoperire a tot ce nu este în regulă. Încearcă să dea vina pe personal, dar situaţiile în care personalul (asistenţi, infirmieri) a fost trimis la examene interclinice la Spitalul de Pneu­moftiziologie cu bolnavi, neechipaţi corespunzător, nu sunt declarate. Este pandemie de opt luni, iar ei nu erau pregătiţi. Asistentele şefe nici nu dau prin pavilioane, de şefi nici nu mai vorbim. Totul este haotic, dar «situaţia este sub control»“, se precizează în scrisoarea redactată.

Angajaţii mai spun că primele cazuri au apărut săptămâna trecută, iar echipamentele de protecţie lipseau sau erau raţionalizate. Mai mult, povestesc că în cazul pacienţilor care aveau nevoie de consulturi interclinice la alte spitale din oraş primeau drept echipament un singur halat de protecţie şi o mască.

„Au fost colegi care au stat îmbrăcaţi şi 24 de ore cu combinezon, cu aceeaşi mască, apoi s-a redus timpul la 12 ore. Mănuşile şi măştile sunt raţionalizate, o singură mască pe tură am primit. La începutul pandemiei ne-au transmis nişte protocoale făcute de conducere ca pacienţii să respecte distanţa fizică, dar cum să respecte această măsură dacă pacienţii dorm trei pe două paturi, cum să se păstreze distanţarea la masă?“, mai spun angajaţii nemulţumiţi, care au dorit să rămână anonimi, de teamă să nu fie traşi la răspundere.

Angajaţii spun că într-o tură sunt, spre exemplu, doi asistenţi medicali care au în grijă şi peste 100 de bolnavi şi că fac faţă cu greu acestei situaţii.

„Vom ajunge să îi avem pe conştiinţă pe aceşti oameni“

Liderul sindicatului Sanitas Iaşi, Iulian Cozianu, a precizat că nemulţumirile din acest spital sunt mai vechi, însă acum sunt concentrate în special pe focarul existent şi pe măsurile care trebuie să fie luate. La începutul acestei săptămâni reprezentanţii Sanitas Iaşi au discutat cu managerul şi au solicitat rezolvarea unor probleme urgente, cum ar fi asigurarea echipamentelor de protecţie şi scurtarea turelor de lucru pentru personalul care lucrează în sectorul cu pacienţii COVID şi care trebuie să stea echipat complet.

„Am solicitat să fie asigurate echipamente suficiente şi de calitate şi să se găsească o formulă ca programul să fie de şase ore în sectorul COVID. La început au fost ţinuţi şi 12 ore cu combinezon, nu se poate ca angajaţii să stea îmbrăcaţi în combinezon atât de multe ore, vom ajunge să îi avem pe conştiinţă pe aceşti oameni. Probabil au răbufnit aceste nemulţu­miri şi din cauza temerilor existente în legătură cu focarul COVID şi este de înţeles. Sper să le fie asigurate toate cele necesare şi o schemă de personal corectă, care trebuie făcută cu răbda­re, nu cu ameninţări. Sper să găsească o soluţie managerul de acolo, important este cum comunică cu angajaţii“, a explicat Iulian Cozianu.

„O zi în care sunt doar scuipat şi înjurat de pacienţi e o zi bună“

Acesta mai spune că o problemă majoră care există în unitatea medicală este normativul de personal, personalul angajat fiind raportat la cele 240 de paturi, asta deşi în spital se află internaţi 400 de pacienţi.

„Sunt la jumătate faţă de cât ar trebui să fie şi pentru ei este tot mai stresant. Să te duci printre zeci de pacienţi care oricând pot avea reacţii necontrolate, să stai mereu în poziţie de apărare, este foarte greu. În urmă cu mai mult timp îmi povestea un coleg că «o zi în care sunt doar scuipat şi înjurat de pacienţi e o zi bun㻓, a completat liderul Sanitas Iaşi.

Managerul spitalului neagă toate acuzaţiile aduse şi spune că angajaţii nemulţumiţi nu i s-au plâns în mod personal de toate cele relatate. De asemenea, susţine că există de mai mult timp un grup de angajaţi care este constant nemulţumit.

„Invit să vină oricine şi să verificăm faptele, să vedem care este adevărul. Să vedem cine a purtat şi cine nu a purtat echipamentele de protecţie din cele care s-au dat sub semnătură. Pacientul împreună cu personalul, inclusiv şoferul maşinii plecau echipaţi complet – capelină, botoşei, halate de unică folosinţă, mănuşi, mască de protecţie. Am rezistat opt luni şi ceva fără niciun caz confirmat, cred că eram ultimul spital din Iaşi rămas. Facem eforturi să funcţioneze spitalul şi e grav dacă şi în acest moment mai umblăm cu «anonima de la Grajduri»“, a precizat juristul Victor Idriceanu, managerul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă de la Grajduri.

Până acum au fost făcute peste 400 de teste în rândul personalului medical şi al angajaţilor, în cursul zilei de astăzi urmând să fie făcute şi ultimele testări, de la pavilionul III, ancheta epidemiologică fiind încă în desfăşurare.

VEDEȚI ȘI:

Trei supraveghetori la 100 de pacienţi periculoşi. Iadul de la GrajduriAICI