Florin Spătaru (Mediafax) trage semnalul de alarmă: Marile companii nu au contracte pentru gaze din octombrie

Marile companii consumatoare de gaze nu au contracte pentru gazele naturale de care au nevoie, începând cu luna octombrie, a declarat joi, la Antena 3, ministrul Economiei Florin Spătaru, anunță Mediafax.

Ministrul spune că marile companii reprezintă 80% din totalul consumului, iar lipsa contractelor are efecte în întreaga economie, pentru că ar fi afectate și IMM-urile furnizoare. În plus, companiile ar putea fi puse în situația de a face concedieri.

Reducerea cu 15% a consumului de energie propusă de Comisia Europeană este voluntaă și va avea ca referință consumul din ultimii 5 ani, spune ministrul, care a precizat că ALRO a închis unitatea de la Tulcea, iar Azomurș nu poate funcționa dacă nu-și asigură gazul la un preț competitiv. „Prețurile ridicate la gaze și energie, la care se addaugă disfuncționalitățile din aprovizionare reprezintă o amenințare pentru economia românească”, a spus Spătaru.

În context, ministrul a vorbit de problema de competitivitate a economiei din România, spunând că firme din Franța sau germania vin pe piața locală cu prețuri mai mici decât ale producătorilor români.