ROPRES

Florin Pușcașu (AUR), către Marcel Ciolacu: Ce soluții aveți la creșterea prețurilor rovinietei de 6 ori din anul 2026?

Distribuiți acest articol!

Ministerul Transporturilor a propus introducerea unei noi taxe pentru camioane, denumită TollRO, care urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2026.

Această taxă reprezintă de fapt o nouă formă de tarif rutier și, conform simulărilor prezentate încă din luna martie, va implica o creștere de peste 500% a taxei pentru camioane. În acest context, deputatul AUR Florin Pușcașu l-a interpelat pe premierul Marcel Ciolacu pe această temă și a cerut informații privind soluții pe care le are Guvernul pentru a veni în sprijinul transportatorilor de mărfuri.

Potrivit informațiilor, transportatorii de mărfuri ar urma să plătească din 2026 o rovinietă de șase ori mai scumpă față de valoarea din prezent, de la 1.200 euro/an la 7.050 euro și chiar 16.000 euro din 2035. Este o modificare substanțială a sistemului de taxare atât pentru autoturisme, cât, mai ales, pentru camioane, o obligație prevăzută în Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), cu termen vara anului 2023 pentru transpunerea în legislația națională, iar pentru aplicare efectivă anul 2026, precizează deputatul.

Florin Pușcașu atrage atenția că, dacă România ar fi aderat la Schengen, această situație ar fi putut fi evitată. De asemenea, ar fi eliminate abuzurile din frontieră la cântărire, transportatorii români fiind discriminați față de ceilalți transportatori europeni.

Pe lângă costurile precizate mai sus, mai există încă o problemă, și anume introducerea pachetului Mobilitate 1 și 2 care obligă întoarcerea camioanelor în statul membru unde au primit autorizația la fiecare opt săptămâni. Această măsură va conduce la creșterea numărului de „curse goale” care, în schimb, va genera emisii suplimentare de CO2 din sectorul transporturilor rutiere, subliniază Pușcașu.

În contextul în care în următorii ani România va pierde peste 5% din PIB datorită migrării activității de transport rutier internațional, deputatul AUR Florin Pușcașu îl interpelează pe prim-ministrul Marcel Ciolacu și solicită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Ce soluții aveți la creșterea prețurilor rovinietei de 6 ori din anul 2026?
  2. Cum veți gestiona falimentul unor transportatori români, care nu pot plăti taxele în condițiile impunerii unor costuri cu rovinieta mărite de 6 ori, a implementării pachetele de mobilitate „negociate” cu UE care generează costuri duble, în condițiile în care aceștia sunt lipsiți de beneficiile spațiului Schengen? 
  3. Aveți în vedere compensarea unui procent din prețul rovinietei de către Guvern după modelul energiei?
Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...