ROPRES

Florin Cîțu o acuză pe șefa Comisiei Europene pentru achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19

Distribuiți acest articol!

Florin Cîțu plasează vina pe Ministerul Sănătății și pe președinta Comisiei Europene pentru numărul mare de doze de vaccin anti COVID-19 achiziționate.

Acuzat de faptul că România va plăti mulți bani pentru vaccinurile importate, dintre care milioane de doze au fost aruncate pentru că au expirat, fostul premier spune că șefa executivului comunitar este vinovată.

„Ministerul Sănătății putea să spună oricând că nu vrea să dea comanda. Putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată UE”.

Totodată, el acuză și PSD, partener de coaliție cu PNL pentru guvernarea țării.

„Ministerul Sănătății e la PSD de vreo patru luni de zile. Cred că la anchetă putem să băgăm și iertarea de datorii pe care o facem acum către sectorul Apărare. După ce Ponta a iertat 1,1 miliarde, la câțiva ani mai iertăm 100 de milioane. Ar trebui să uităm de ce statul român, în loc să crească pensii, salarii, dacă tot vrea să crească pensii și salarii, la începutul anului de bani către Templeton, prin semnătura ministrului de Finanțe, ar trebui să uităm de ce dăm bani unei bănci, cum este CEC de la buget, în loc să îi lăsăm să ia bani din piață. Foarte multe decizii care trebuiesc analizate. Dacă mergem spre procuratură, le băgăm acolo la pachet pe toate”, spune Florin Cîțu.

Întrebat dacă poate fi modificat sau suspendat contractul, el spun că „Oricând, bineînțeles”.

„Tot acest program la care a participat România a fost decis în Uniunea Europeană până în 2023. A fost decis la început. România a primit o cotă parte pe care am luat-o, dar până acum este o mică parte. Nu se știa – vine doza a doua, a 3 a, doza a 4-a. Guvernarea de azi, Ministerul Sănătății putea oricând – , Ministrul Finanțelor putea să spună că nu vrea să facă plata”, explică fostul premier.

EL l-a criticat și pe Alexandru Nazare, amintind de un alt Memorandum al Ministerului Finanțelor, cu „acel ministru de Finanțe”, pe care l-a oprit, și în care „voia să bage mai mulți bani într-o bancă a rușilor, din care astăzi ieșim”.

„L-am oprit atunci pe acel ministru al Finanțelor, care ne tot spunea că este bine să băgăm bani în banca rușilor. Eu știu că am oprit acel Memorandum, în ședința de Guvern, deși era susținut foarte puternic de acel ministru de Finanțe și trebuie să ne întrebăm de ce ministrul de Finanțe, în Guvernul României, susținea o bancă rusească. Și anul trecut, știam că sunt aceste probleme”, a mai spus Cîțu.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...