Florin Cîțu: Este primul program dedicat copiilor din Românian în contextul pandemiei de COVID-19
Guvernul a lansat, luni, lucrările dedicate Programului Naţional de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – „Din grijă pentru copii”, scopul programului fiind acela de a oferi soluţii ca răspuns la efectele pandemiei asupra copiilor în plan psiho-emoţional, dar şi în raport cu riscurile de siguranţă online şi violenţa domestică.
Potrivit unui comunicat de presă, scopul programului este să ofere soluţii ca răspuns la efectele pandemiei COVID-19 asupra copiilor în plan psiho-emoţional, dar şi în raport cu riscurile de siguranţă online şi violenţa domestică.
„Este primul program de această amploare dedicat exclusiv bunăstării copiilor din România. Pandemia de COVID-19 a generat un impact pluridimensional asupra creşterii şi dezvoltării copiilor. Studiile internaţionale în domeniu, dar şi analizele exploratorii realizate la nivel naţional indică o serie de efecte nocive asupra stării de bine a copiilor cu posibile repercusiuni pe termen scurt, mediu şi lung. Printre cele mai frecvente efecte ale pandemiei asupra copiilor, constatate şi prin cel mai recent (mai 2021) studiu elaborat de Salvaţi Copiii România, se numără: anxietatea, anxietatea şcolară, tulburări de comportament, depresia, tulburări de anxietate sau somn. Programul va fi structurat pe două arii de intervenţie: inteligenţă emoţională-managementul emoţiilor şi siguranţa copiilor şi este coordonat de consilierul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Mădălina Turza”, se arată în comunicat.
Componenta inteligenţă emoţională şi managementul emoţiilor vizează dezvoltarea de mecanisme de management emoţional, precum şi de resurse pentru practicieni şi beneficiari, atât prin sistemul de educaţie, cât şi la nivelul comunităţii, iar aceea privind siguranţa copiilor vizează „echiparea copiilor, a părinţilor şi a altor actori implicaţi cu instrumente şi informaţii în legătură cu riscurile utilizării internetului”, dar şi dezvoltarea de mecanisme de prevenire şi combatere a violenţei domestice împotriva copiilor, mai susţine Guvernul.
„Printre măsurile guvernamentale propuse se numără, cu titlu de exemplu: introducerea tematicii ‘managementul emoţiilor şi inteligenţă emoţională’ în şcoli, formarea profesorilor, elaborarea unor ghiduri de intervenţie adaptate contextului pandemic, facilitarea accesului la terapii psihologice şi psihoterapeutice pentru copiii care întâmpină dificultăţi, crearea de resurse pe tema siguranţei online şi domestice pentru a identifica pericolele şi semnele diferitelor forme de violenţă şi abuz, planuri aplicate de acţiune pentru raportarea şi asistarea cazurilor identificate de abuz şi violenţă împotriva copiilor, crearea unei platforme de resurse online pentru părinţi, copii şi profesori. Rezultatele obţinute în urma dezbaterilor grupului interinstituţional de lucru se vor concretiza într-o Hotărâre de Guvern, care va reglementa măsurile din cadrul Programului Naţional, derulat pe o perioadă de 2 ani”, mai arată comunicatul.