Firmele românești nu pot participa la proiecte aerospaţiale de anvergură din cauza datoriilor neachitate către ESA. Senatorul AUR Dorin Cosma solicită explicații

România este singurul stat membru care înregistrează datorii la Agenția Spațială Europeană (ESA). Deși oficialii români au promis încă din 2019 că sumele restante vor fi achitate, situația a rămas neschimbată, ceea ce blochează accesul celor peste 200 de firme româneşti la finanţările ESA şi participarea deplină a ţării în toate proiectele spaţiale europene. Senatorul AUR Dorinel Cosma a sesizat această situație Ministerului Cercetării, Inovării si Digitalizării (MCID).

Ca urmare a sesizării înaintate de către senatorul Dorinel Cosma, ministerul de resort a anunțat că a fost inițiat proiectul de Hotărâre de Guvern privind plata integrală a contribuţiei financiare restante a României pentru perioada 2019-2022 la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

„Prin acest proiect MCID vizează deblocarea plății contribuției restante a României la fondul de cercetare spațială a ESA, valoare care a ajuns la 102.263.517,89 euro, reprezentând 521.543.941 lei.

Pentru plata sumei menționate se propune următorul calendar:

  1. Prima tranșă în valoare de 321.300.000 lei, se efectuează până la data de 19 octombrie 2022;
  2. A doua tranșă în valoare de 200.243.941 lei, se efectuează până la data 31 decembrie 2022”, a transmis MCID.

Potrivit informațiilor, proiectul de HG inițiat de Ministerului Cercetării, Inovării si Digitalizării se află la Ministerul Finanțelor în avizare interministerială. În cazul în care autoritățile nu vor respecta promisiunea conform calendarului de mai sus, România riscă să rămână fără finanțare și să nu mai poată participa la Programul de Securitate care este în pregătire, ceea ce reprezintă un dezastru atât pentru țara noastră, cât și pentru firmele românești din acest sector.