Financial Times: Antony Blinken se va întâlni cu Xi Jinping la Beijing / Este prima vizită în China a unui secretar de stat american din administrația Biden

Antony Blinken este așteptat să se întâlnească cu Xi Jinping la Beijing, devenind astfel primul secretar de stat american care se întâlnește cu liderul chinez în aproape șase ani și primul dintre secretarii de cabinet ai președintelui Joe Biden care vizitează China, relatează Financial Times.

Mai multe persoane familiarizate cu planificarea acestei întâlniri au declarat că diplomatul american de rang înalt se va întâlni cu Xi în timpul vizitei sale de două zile care începe duminică. Blinken vizitează China după ce Biden și Xi au convenit în noiembrie, la Bali, că ar trebui să găsească modalități de stabilizare a relațiilor turbulente dintre SUA și China.

Vizita sa marchează o nouă fază de intensificare a angajamentului dintre cele două țări, după o perioadă foarte dificilă care a fost complicată și mai mult de pandemia Covid-19. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, va vizita China în cursul acestui an. Yellen s-a întâlnit luna trecută la Zurich cu Liu He, cel mai înalt oficial economic chinez.

„Dacă președintele Xi Jinping va decide să se întâlnească cu secretarul Blinken, va fi un alt semnal dintr-o serie de semnale recente ale liderului chinez privind dorința de a schimba tonul, dacă nu și substanța relațiilor dintre SUA și China”, a declarat Dennis Wilder, care a fost consilier principal pentru Asia la Casa Albă al lui George W Bush.

„Președintele Xi, de la sfârșitul dezastruoasei sale politici «zero-Covid», se află în mod clar într-o ofensivă de farmec menită, în parte, să convingă companiile americane să nu-și mute lanțurile de aprovizionare din China”, a spus Wilder.

Dar călătoria lui Blinken la Beijing are loc în condițiile în care relațiile dintre cele două puteri rămân în cea mai proastă stare de când SUA și China au stabilit relații diplomatice în 1979. Tensiunile au crescut în august, când China a organizat exerciții militare pe scară largă ca răspuns la vizita președintelui de atunci al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Subliniind tensiunile, un general de rang înalt din cadrul Forțelor Aeriene a declarat recent că SUA și China vor intra probabil în război din cauza Taiwanului în 2025, într-o notă scursă pe care Pentagonul a respins-o rapid ca nereflectând punctul de vedere al administrației Biden. Memorandumul a evidențiat îngrijorarea tot mai mare de la Washington cu privire la China. Camera Reprezentanților, condusă de republicani, a creat recent o nouă comisie care se va concentra exclusiv pe China.

De asemenea, este de așteptat ca Blinken să se întâlnească cu Wang Yi, cel mai înalt oficial chinez de politică externă care l-a înlocuit recent pe Yang Jiechi. De asemenea, el se va întâlni cu Qin Gang, fostul ambasador chinez în SUA și acum ministru de externe.

Călătoria are loc la aproape doi ani după ce Blinken și Yang au avut o ceartă publică la începutul unei întâlniri în Alaska, care a fost primul angajament la nivel înalt între cele două țări după ce Biden a devenit președinte.

Blinken ar fi primul secretar de stat care se întâlnește cu Xi în China de la vizita lui Rex Tillerson în 2017, primul an al administrației Trump. Când Mike Pompeo, care i-a succedat lui Tillerson, a mers în China anul următor, nu a avut o întâlnire cu Xi.

Vizita lui Blinken are loc în contextul în care cele două țări sunt în continuare în dezacord cu privire la o serie de probleme, inclusiv activitatea militară agresivă a Chinei în jurul Taiwanului, refuzul său de a condamna invazia Rusiei în Ucraina și extinderea rapidă a arsenalului său nuclear.

China este frustrată de demersurile lui Biden de a-și restricționa capacitatea de a obține tehnologie americană avansată, inclusiv semiconductori. SUA, Japonia și Olanda au ajuns recent la un acord menit să restricționeze vânzarea de instrumente de fabricare a cipurilor către China, în timp ce Washingtonul și New Delhi au lansat săptămâna aceasta mai multe inițiative tehnologice ambițioase pentru a contracara China.

Este de așteptat ca miniștrii chinezi să înceapă să viziteze SUA în cursul acestui an, înainte de o reuniune a forumului Apec, care va avea loc la San Francisco în noiembrie. Acest eveniment are loc la două luni după un summit G20 din India, la care Biden și Xi sunt așteptați să participe.