Fermierii sunt furioși în urma deciziei UE de a continua scutirea de taxe vamale pentru produsele din Ucraina

UE prelungește scutirea de taxe vamale a produselor agricole din Ucraina. Textul a fost propus de către Comisia Europeană (CE) şi a fost validat de către ambasadorii Celor 27.

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat o prelungire – începând din iunie – a scutirii de taxe vamale a importurilor agricole din Ucraina. Prelungirea este însoţită de „mecanisme de salvgardare” consolidate în vederea unei limitări a impactului acestora, aflat în centrul unor manifestaţii recente ale agricultorilor europeni.


UE prelungește scutirea de taxe vamale a produselor din Ucraina

Textul a fost propus de către Comisia Europeană (CE) şi a fost validat miercuri de către ambasadorii Celor 27. Acesta prevede „măsuri de corecţie” rapide, în cazul unor „perturbări importante” ale pieţei.

În cazul a trei produse – carne de pasăre, ouă şi zahăr -, textul prevede o „frână de urgenţă” care opreşte importurile la nivelul volumului mediu din perioada 2022-2023, peste care se prevede impunerea de taxe vamale. Parlamentul European (PE) urmează să se pronunţe asupra acestei prelungiri a scutirii de taxe vamale.