Fermierii polonezi au intrat în greva la nivel național: Granița cu Ucraina a fost blocată

Fermierii polonezi au blocat vineri drumurile din întreaga ţară precum şi punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, demarând o grevă generală care va dura o lună, în semn de protest faţă de politicile UE şi lipsa de măsuri guvernamentale pentru protejarea mijloacelor lor de trai.

Fermierii din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania şi Germania au protestat împotriva constrângerilor impuse asupra lor de măsurile UE destinate combaterii schimbărilor climatice, precum şi creşterii costurilor şi a ceea ce ei susţin că este concurenţa incorectă a produselor din străinătate.

Fermierii polonezi au criticat în mod special importurile de alimente ieftine provenite din ţara vecină Ucraina, care se află în război cu Rusia de aproape doi ani.

Aproximativ 100 de fermieri şi 50 de automobile au blocat accesul tuturor vehiculelor care se îndreptau spre punctul de trecere a frontierei de la Medyka, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei vămilor din Ucraina, Andriy Demchenko.

Potrivit mass media din Polonia au fost instituite peste 250 de blocaje în întreaga ţară. Imaginile arată convoaie de tractoare care blochează drumurile şi bannere pe care se putea citi „Fără noi, vei fi flămând, dezbrăcat şi treaz”.

„Astăzi întreaga Europă este în flăcări. Pactul Verde a venit şi ne-a distrus concepţiile cu privire la agricultură”, a declarat unul dintre protestatari, Wieslaw Gryn, la punctul de trecere a frontierei de la Hrubieszow. „Nu suntem împotriva soluţiilor pro-ecologice, dar trebuie convenite împreună cu fermierii”, a adăugat Wieslaw Gryn.

Sindicatul Solidaritatea al fermierilor, care săptămâna trecută şi-a anunţat intenţia de a organiza proteste, precum şi blocarea punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina, are de gând să instituie blocaje pe drumurile din Polonia până la data de 10 martie. Într-un comunicat de presă, sindicatul subliniază că „pasivitatea autorităţilor poloneze…cu privire la importurile de produse agricole şi alimentare din Ucraina nu ne lasă altă alegere decât să declarăm grevă generală”. De asemenea, sindicatul a criticat politicile UE.