Fermierii din România se pregătesc pentru proteste ample și solicită autorităților controlul strict al produselor agricole provenite din Ucraina

Fermierii români amenință cu noi proteste masive. Cer monitorizarea produselor agricole ucrainene. Fermierii din România lansează un avertisment ferm, amenințând cu proteste dacă nu se iau măsuri urgente pentru monitorizarea strictă a mărfurilor provenite din Ucraina.

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) a transmis o adresă către Guvern și Președinte, cerând demiterea tuturor celor implicați în procesul de import al produselor agricole din Ucraina, considerând că acesta este un prim pas necesar în rezolvarea situației.
Fermierii români amenință cu noi proteste masive. Cer monitorizarea produselor agricole ucrainene

Într-o declarație către autorități, FAPPR exprimă îngrijorarea și indignarea față de lipsa monitorizării adecvate a transporturilor de mărfuri din Ucraina, precum și față de faptul că acestea nu sunt cântărite la punctele de trecere în România.

Fermierii avertizează că vor relua protestele dacă nu se iau măsuri imediate.

Fermierii susțin că lipsa acțiunii din partea executivului este inacceptabilă și că pasivitatea decidenților este o insultă la adresa lor, fermierii fiind victime ale unui sistem defectuos de monitorizare. Ei solicită demiterea urgentă a celor responsabili pentru această situație și cer implementarea imediată a unor măsuri concrete.

În lipsa unor acțiuni decisive din partea autorităților, fermierii amenință cu reluarea protestelor și cu blocarea străzilor, considerând că situația actuală reprezintă o amenințare serioasă la adresa producătorilor autohtoni, potrivit B1TV.

Totodată, fermierii atrag atenția asupra riscului iminent de faliment al unor producători români, subliniind necesitatea urgentă a unor măsuri eficiente pentru protejarea intereselor agricultorilor autohtoni.

În replică, Ministerul Agriculturii a informat că nu au fost realizate importuri de cereale din Ucraina în România începând din iulie 2023, conform legislației în vigoare.