Fenomenul consumului de droguri a luat amploare în rândul tinerilor. Lilian Scripnic (AUR): Sunt necesare mecanisme de prevenție

Deputatul AUR Lilian Scripnic a adresat o întrebare parlamentară Ministerului Afacerilor Interne privind fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor și a cerut informații privind măsurile ce vor fi instituite pentru a-i descuraja pe tineri să consume astfel de substanțe. Datele oficiale arată că în România există 1,2 milioane de consumatori ocazionali sau dependenți la nivel național.

Lilian Scripnic atrage atenția asupra a două cazuri grave de consum de droguri ce s-au petrecut în ultimii doi ani: în anul 2021, la Festivalul Saga un tânăr de 25 de ani din Republica Moldova a murit din cauza consumului de droguri și alți 24 au ajuns la spital, iar anul acesta autoritățile au surprins un tânăr de 18 ani comercializând droguri de la un ghișeu improvizat într-o zonă centrală a muncipiului Galați.

Potrivit unui sondaj al Agenției Națională Antidrog, 20,3% dintre tinerii români au consumat cel puţin o dată în viaţă cannabis, iar în ultimul an 12% au declarat că și-au administrat cel puțin un drog ilegal, peste 11% că au consumat Marijuana, aproape 3% Ecatsy și peste 2% cocaină.

Deputatul AUR atrage atenția că aceste cifre sunt îngrijorătoare, iar lege adoptată recent care înăsprește pedepsele reprezintă doar un pas mic pentru stăpânirea fenomenului. Un rol decisiv îl au instituțiile implicate în ancheta și urmărirea penală, subliniază acesta.

Lilian Scripnic a solicitat ministrului de Interne să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Care este numărul dosarelor de anchetă penală deschise pentru cultivare, producere, deținere, distribuire sau cumpărare de droguri, în Județul Galați, defalcat în ultimii 5 ani și în câte dintre acestea autorii sunt tineri până în 25 de ani?
  2. Ce modificări legislative sunt necesare pentru un control mai bun al fenomenului și pentru a realiza o prevenție eficientă în acest domeniul?