Fenomenul astronomic rar pe care îl vom putea observa pe cer, pentru prima dată în ultimii 800 de ani

Astrele se aliniază din nou, la propriu, și vor oferi un spectacol cosmic fără precedent în ultimii 800 de ani. 

Luna viitoare, Jupiter și Saturn se vor apropia una de cealaltă la cea mai mică distanță din ultimii 800 de ani, iar pasionații de astronomie vor putea observa cele două planete cu ajutorul unui telescop.

Sincronizarea a început din această vară, atunci când Jupiter și Saturn au putut fi zărite apropiindu-se, iar între 16 și 25 decembrie cele două vor fi separate doar de a cincea parte din diametrul Lunii pline. Deși, la scară cosmică, nu putem spune că cele două vor fi chiar apropiate, de pe Terra ele se vor vedea sub forma unui singur punct luminos pe cerul nopții. 

„Alinierea acestor două planete este un fenomen rar, iar actuala lor poziție nu a mai fost obținută din 1226, în așa fel încât să avem o sincronizare atât de vizibilă pe cerul nopții”, a explicat astronomul Patrick Hartigan, de la Universitatea Rice.

Pentru a observa cel mai bine acest eveniment astral, doritorii ar trebui să se afle undeva cât mai aproape de Ecuator, dar dacă cerul este senin alinierea va putea fi observată din orice punct de pe Terra. Pentru a zări planetele, telescopul ar trebui îndreptat către partea vestică.

„În seara în care distanța va fi cea mai mică, adică 21 decembrie, planetele vor arăta precum un dublu astru (…). Pentru cei mai mulți dintre cei care vor observa fenomenul prin telescop, fiecare planetă și sateliții lor naturali majori, toate vor putea fi zărite în același perimetru”, a mai spus Hartigan.

O astfel de aliniere a planetelor va mai fi vizibilă în martie 2080 și, ulterior, abia în anul 2400, conform calculelor oamenilor de știință. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: