Fără precedent: Guvernul recunoaște într-un document oficial că ordonanța pentru plafonarea facturilor la energie ar putea încălca legislația europeană / Nota de fundamentare arată negru pe alb: E posibil să intre în contradicție cu Directiva 944/2019 și Regulamentul 943/2019

Nota de fundamentare a ordonanței de urgență pentru plafonarea facturilor la energie, adoptată joi seară de guvernul Ciucă, arată că noua legislație ar putea încălca legislația europeană. Nota de fundamentare este publică, pe site-ul Ministerului Energiei, și reia avertismentele date de ANRE, arată G4Media.

Ce scrie în Nota de fundamentare:

”(…) În acest sens, s-a considerat necesara introducerea unor măsuri de corecție a functionării celor doua piețe, măsuri decise la nivel politic și guvernamental, dar care este posibil să intre în contradicție cu unele prevederi din Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, ale Directivei 944/2019 și ale Regulamentului 943/2019. Măsurile preconizate au rolul de a contribui la creșterea veniturilor la bugetul de stat, a siguranței în funcționare a Sistemului Energetic Național și a Sistemului Național de Gaze Naturale, precum și la asigurarea alimentării constante și permanente a consumatorilor pe perioada de iarnă 2022-2023”.
Reamintim că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a respins vineri drept ”speculații” acuzele că ordonanța de urgență ar putea încălca dreptul european.

”La toate discuțiile la care am participat eu a participat și ANRE. Tot ce a propus ANRE se regăsește în textul OUG, iar OUG a fost avizată de ANRE, restul sunt speculații. Nu cred că ordonanța încalcă vreo directivă europeană. De altfel, pe 9 septembrie, la Bruxelles, o să prezint ce am aprobat ieri în această OUG. Și să știți că modelul de impozitare a producătorilor nu e inventat de noi”, a declarat vineri ministrul Virgil Popescu când a fost întrebat de reporteri despre avertismentul ANRE.

Pe de altă parte, Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a lansat un atac dur la ANRE, vineri, după ce instituția a transmis că ordonanța de plafonare a prețurilor poate scoate de pe piață unii furnizori de energie: ”Subminează statul român, domnul Chiriță (Dumitru Chiriță, președintele ANRE, n.red.) se joacă cu focul. Cer revocarea întregului Consiliu, răbdarea mea s-a încheiat”, a transmis Rareș Bogdan. Reamintim că ANRE este o instituție independentă, situată sub control parlamentar, și are obligația de a arbitra piața energiei.

Reamintim că și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul pieței energetice din România, a avertizat guvernul într-o notă că ordonanța de urgență adoptată joi pentru plafonarea facturilor încalcă flagrant regulile europene pentru că limitează comerțul comunitar cu energie, potrivit documentului consultat de G4Media. ANRE făcea referire exact la cele două acte legislative europene: Directiva 944/2019 și Regulamentul 943/2019.

Mai mult, ANRE a atenționat guvernul că ordonanța de urgență riscă să aducă României o procedură de sancționare (infringement) din cauza limitării prețului la producători.

Cel mai dur avertisment al ANRE vine însă în ceea ce privește impactul ordonanței asupra furnizorilor de energie. Autoritatea arată că ordonanța ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse și cere guvernului inființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață.

ANRE a formulat aceste observații și recomandări într-un aviz la ordonanța de urgență aprobată joi de guvern. Ordonanța, despre care guvernul susține că are ca rol protejarea populației în fața creșterii prețurilor, introduce o serie de mecanisme prin care încearcă, de facto, să limiteze prețul energiei și să interzică exportul de energie electrică.