FĂRĂ PRECEDENT Departamentul de Stat al SUA semnalează rolul PNL în „hărțuirea Emiliei Șercan”

După ce a scris despre plagiatul lui Nicolae Ciucă, la acel moment premier și actual președinte PNL, și al lui Lucian Bode, la acel moment ministru de Interne și actual Secretar Genaral al liberalilor, ziarista Emilia Șercan a fost atacată de partidul de guvernământ în mod coordonat. S-a adăugat pe ruta hărțuielii și o agenție asociată PNL.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat duminică noapte raportul său privind situația drepturilor omului în România, pe anul 2023. ”Ministerul de Externe” al SUA vorbește despre legăturile dintre unul dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea ziaristei Emilia Șercan.

Raportul consemnează că atât jurnalista Emilia Șercan, cât și media independentă și asociații specializate, au vorbit despre agresiuni instituționale împotriva reporterei.

„Șercan a afirmat că a fost victima unei bine documentate campanii de denigrare orchestrate de guvern”.
„Membrii PNL au fost instruiți să o atace pe Șercan”

Este vorba despre momentul în care Emilia Șercan a publicat articole despre plagiatele lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode.

„Publicația online independentă HotNews.ro a susținut că hărțuirea împotriva lui Șercan a fost tolerată și, posibil, dirijată de reprezentanți ai Partidului Național Liberal (PNL), aflat la guvernare”, consemnează documentul oficial, dat publicității la Washington.

„Hotnews a afirmat că membrii PNL au fost instruiți să o atace pe Șercan în timpul interviurilor cu presa și să insiste că aceasta are „o vendetă politică” și „intenții rele”. În ianuarie, două articole denigratoare la adresa lui Șercan au fost publicate pe Facebook și pe două site-uri de știri”.

Departamentul de Stat al SUA arată că ”Platforma Misreport a analizat postările și a susținut că acestea au fost plătite de o agenție de publicitate înregistrată la Autoritatea Electorală Permanentă ca având contracte cu PNL în campaniile electorale din 2020”.
Dezvăluirile despre plagiatul lui Ciucă

Pe 18 ianuarie 2022, Emilia Șercan a publicat în PressOne investigația cu titlul Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Printre sursele copiate se numără alte două teze de doctorat”.

Reacția PNL a fost aceea de a-și instrui liderii care au avut acces la televiziuni și siteuri să întrețină ideea că e o răzbunare a Emiliei Șercan, o agendă care nu are legătură cu interesul public. Nu a fost prima agresiune împotriva ziaristei. Ea a primit, în ultimii ani, amenințări cu violențe fizice din partea unei rețele condusă de capii Academiei de Poliție.

În acest caz, cei care au comis faptele au fost descoperiți, inculpați și condamnați.

În situațiile în care au urmat, inclusiv în cel legat de plagiatul lui Nicolae Ciucă, reacțiile justiției au atras acțiuni ale ziaristei.

Recent, Emilia Șercan a anunțat că instanța supremă a decis ca unul dintre dosarele de kompromat să fie retrimis Parchetului General, judecătorul spunînd că „în legătură cu această plângere nu s-au făcut acte de urmărire penală corespunzătoare”.