Extremele agriculturii, din Arad şi Caraş-Severin, în 2020

Recoltatul la floarea soarelui de pe cele aproape 40.000 de ha era finalizat în județul Arad, iar producția este mai slabă ca în 2019, din cauza secetei mari, dar fermierii speră să mai recupereze din pierderi, datorită prețului mai bun.

Martin Ion, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Arad, a spus că, totuși cine a recoltat înainte după 25 august a prins un preț mai slab, de 1,40 lei -1,50 lei, dar după ce s-a terminat recoltatul, prețul a crescut la 1,90 lei -2.00 lei, la începutul lunii octombrie.

Fermierii speră să mai recupereze prin prețul de valorificare. Recoltatul la porumb ajunsese la 50% la jumătatea lunii octombrie, iar kilogramul se vindea cu 0,70%.

Suprafața propusă pentru semănat la grâu în 2020 se apropie de 100.000 de ha, din cele 350.000 de ha arabile din județ, și erau însămânțate în proporție de 50%. Ploile au mai blocat activitatea.

”Ne vom încadra în perioada optimă. Față de ceea ce am învățat noi în urmă cu câțiva zeci de ani, acum, epoca optimă de semănat s-a mai decalat, datorită iernilor care aproape că nu mai sunt. Au fost fermieri în Arad care au finalizat semănatul și la sfârșitul lunii noiembrie și tot au avut producții foarte bune.

În concluzie, anul 2019 -2020 a fost mulțumitor din punct de vedere financiar. Sigur că au fost producții mai scăzute ca anul trecut la cerealele păioase, din cauza secetei care a bântuit și județul nostru.

Datorită ploilor din luna octombrie, există umiditate în pământ și va exista o răsărire bună pentru grâu. La rapiță sunt diferențe. Sunt vetre unde plantele sunt de 10 -15 cm, iar pe altele acum răsar.

Nu au avut umiditate. Rapița a fost semănată după 25 august,

 » sursa: ziuadevest.ro