Extratereștrii ne transmit un mesaj? Semnalul audio misterios care vine periodic din spațiul cosmic

Extratereștrii ne transmit un mesaj? Semnalul audio misterios care vine periodic din spațiul cosmic

În vara lui 2020, astronomii au perceput o explozie radio rapidă (FRB), FRB 121102, care se repetă într-un model regulat, ce venea de undeva din spațiu. A fost doar a doua oară când au auzit o asemenea explozie radio cu un model distinctiv. Prima dată a fost în februarie 2020.

FRB-urile sunt impulsuri radio care variază în lungime între o fracțiune de milisecundă și câteva milisecunde. Oamenii de știință încă nu sunt siguri de ce există sau ce sunt. Sursa acestui FRB special este o galaxie pitică aflată la mai mult de 3 miliarde de ani lumină distanță.

În iunie, un studiu publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, a teoretizat că FRB 121102 se repetă la fiecare 157 de zile pe baza datelor acumulate pe o perioadă de cinci ani. Echipa a prezis că va detecta FRB 121102 în iulie sau august 2020. Și exact asta s-a întâmplat.

Un nou studiu a confirmat că FRB 121102 a început din nou și că are periodicitate similară: 161 ± 5 zile. Noile date confirmă teoriile anterioare FRB 121102 trimite o explozie radio repetată; în al doilea rând, permite oamenilor de știință să-i prezică activitatea și să o studieze mai eficient, putând învăța mai multe despre originile sale.

Ar putea fi extratereștri? Probabil ca nu. „Cred că vom elabora o explicație naturală pentru aceste evenimente, dar îmi place să păstrez o minte deschisă și să urmez unde mă duc dovezile”, a spus Adam Deller, astrofizician la Universitatea de Tehnologie Swinburne.

Kaustubh Rajwade, cel care a condus cercetările din primul studiu, consideră că ar putea fi o stea de neutroni.

„Pe baza duratelor scurte și a luminozităților ridicate ale exploziei în sine, o presupunere bună ar fi o stea de neutroni cu un câmp magnetic foarte mare”, a spus el.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.