Exporturile germane în Iran au crescut semnificativ la începutul anului, în pofida sancţiunilor

Exporturile germane în Iran au crescut semnificativ la începutul acestui an, în pofida sancţiunilor mai stricte impuse Teheranului ca urmare a susţinerii acordate de către acesta Rusiei în războiul cu Ucraina, transmite dpa, transmite Agerpres.

În perioada ianuarie-februarie, exporturile au crescut cu 22%, ajungând la 241 milioane de euro, a anunţat joi Biroul federal de statistică.

În acelaşi timp, importurile au scăzut cu peste 13%, la 41,2 milioane de euro.

La începutul anului, Germania a exportat în Iran în principal maşini şi utilaje, precum şi produse chimice şi farmaceutice, principalele importuri germane din Iran constând în produse alimentare, cum este fisticul, şi textile, cum sunt covoarele.

Totuşi, Iranul s-a clasat abia pe locul 64 între cei mai importanţi parteneri comerciali ai Germaniei în perioada ianuarie-februarie, după Columbia şi înaintea Macedoniei de Nord; la capitolul importuri, Iranul este pe locul 91.

Uniunea Europeană a impus restricţii severe comerţului cu Iranul şi a înăsprit aceste sancţiuni în iulie anul trecut, din cauza susţinerii de către Iran a Moscovei în războiul acesteia împotriva Ucrainei.

Anul trecut, exporturile germane în Iran au scăzut cu aproape un sfert, ajungând la 1,2 miliarde de euro.

Între 2019 şi 2022, Germania a continuat să exporte în Iran bunuri în valoare de 1,5 – 1,6 miliarde de euro anual, după o scădere cu 43%, de la 2,7 miliarde la 1,5 miliarde, între 2018 şi 2019, după retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul.