Exploziile de la Crevedia: Ce bani va da Guvernul familiilor și persoanelor afectate de tragicul eveniment
Guvernul va aproba în ședința de joi acordarea unor ajutoare financiare familiilor și persoanelor afectate de exploziile produse în 26 august la Crevedia, în urma cărora două persoane au decedat și zeci de persoane au suferit arsuri grave, unele fiind transferate la spitale din străinătate.
În nota de fundamentare se spune că ajutoarele de urgență se vor acorda în următoarele scopuri:
a) acoperirea cheltuielilor de transport, de cazare, de masă și altele neprevăzute, pe perioada spitalizării răniţilor în străinătate pentru familia/însoțitorul persoanei rănite;
b) acoperirea cheltuielilor de transport, de cazare, de masă și altele neprevăzute, pe perioada spitalizării răniţilor în țară pentru familia/însoțitorul persoanei rănită;
c) acoperirea unei părți din pagubele înregistrate în gospodăriile/locuințele afectate;
d) sprijinirea familiilor în care s-au înregistrat decese.
Ajutoare financiare se vor acorda astfel:
- 2000 de euro/lună pentru membrii de familie care însoțesc răniții pe perioada spitalizării în străinătate
- 2000 lei/lună pentru membrii de familie care însoțesc răniții pe perioada spitalizării în țară
- 1500 lei pentru persoanele rănite care au fost spitalizate și externate
- În proiectul de Hotărâre de Guvern se spune ca ajutorul financiar prevăzut în primele două situații se va acorda pentru un singur însoțitor al rănitului.
Prin însoțitor se înțelege soț/soție, părinte, copil, nepot sau o altă rudă.
Pentru gospodăriile afectate explozie, ca și în cazul altor situații similare, respectiv inundații pentru care prin Hotărârea Guvernului nr.559/2023 au fost aprobate ajutoare de urgență, se propune și în această situație acordarea de ajutoare de urgență, după cum urmează:
- câte 10.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;
- câte 7.000 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;
- câte 4.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%;
- câte 2.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror locuinţe/gospodării au fost afectate în proporție de până la 25%;
- câte 1.500 lei pentru persoanele singure și familiile ale căror bunuri din gospodărie/locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.
Pentru situațiile în care s-au înregistrat decese, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, pentru fiecare dintre membrii decedați.
Aceeași sumă se va acorda și în cazul familiilor răniților care, din cauza gravității arsurilor și afecțiunilor asociate, decedează ulterior.
Ținând cont de gravitatea situației, prin proiectul de hotărâre a Guvernului se reglementează și următoarele aspecte:
- sumele forfetare acordate pentru însoțirea răniților în explozie în țară sau în străinătate se vor utiliza de către însoțitori, fără prezentarea ulterioară de documente justificative.
Aceste sume se vor acorda de către agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București de la domiciliul/reședința însoțitorilor, la solicitarea acestora din urmă.
Acordarea ajutoarelor se va efectua în termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii, confirmarea locului unde se efectuează tratamentele specifice fiind comunicată de către Ministerul Afacerilor Interne- Departamentul pentru Situații de urgență , Ministerului Muncii și Solidarității Sociale – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
- ajutoarele de urgență nominale pentru acoperirea unei părți din pagubele înregistrate în gospodăriile locuitorilor din comuna Crevedia, județul Dâmbovița se aprobă, prin notă, de către ministrul muncii și solidarității sociale, pe baza de borderouri întocmite de către Agenția județeană pentru plăți și inspecție socială Dâmbovița cu sprijinul comitetului județean pentru situații de urgență;
- prin derogare de la prevederile art. 37 și 38 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.50/2011, cu modificările și completările ulterioare, pentru acordarea acestor ajutoare de urgență nu este necesară completarea unei cereri de către familia/persoana afectată, cu excepția ajutoarelor care se acordă pentru însoțitori și familiile persoanelor care decedează ulterior, și nici efectuarea anchetei sociale;
- plata ajutoarelor de urgență se va efectua numai în cont bancar pentru sumele forfetare acordate însoțitorilor, iar pentru ajutoarele acordate familiilor ale căror gospodării au fost afectate, precum și pentru familiile în rândul cărora se înregistrează decese, plata se va putea efectua atât în numerar, direct titularului, cât și în cont bancar, caz în care titularul își va exprima opțiunea în scris pe baza unei declarații pe proprie răspundere.
Cel mai recent bilanț al exploziilor de la Crevedia
4 dintre răniții în dubla explozie produsă sâmbătă seară la o stație GPL din Crevedia sunt în continuare în stare critică – este vorba despre 3 pacienți internați în spitale din România și unul transferat în Italia, la Milano.
Alți 22 de răniți sunt în stare medie sau ușoară și sunt internați în spitale din țară, în timp ce numărul pacienților externați după ce fuseseră răniți în incendiu a crescut astăzi la 19, arată cel mai recent bilanț transmis de Ministerul Sănătății.
Numărul deceselor (două) și al pacienților transferați la spitale din afara țării (12) rămâne neschimbat.