Explozie a prețurilor. România plătește cel mai mult din Uniunea Europeană pentru energie

România, Bulgaria și Grecia sunt țările din Uniunea Euopeană care plătesc cel mai mult pentru energia electrică, conform unei hărți prezentate de un editorialist Bloomberg.

Harta prețurilor la electricitate în Europa, prezentată pe Twitter de Javier Blas, editorialist pentru energie și mărfuri la Bloomberg, arată că doar Regatul Unit al Marii Britanii depășește prețurile înregistrate pe continent.

Editorialistul de la Bloomberg amintește că, înainte de anul 2020, orice trecea de prețul de 75-100 euro/MWh era considerată ca fiind o energie scumpă.

„Prețurile energiei electrice pentru ziua următoare în Europa sunt atrăgătoare, multe țări stabilind niveluri record pentru astăzi. Remarcabil să vedem nordicii aproape de 400 de euro/MWh, iar Germania la 600 de euro. Înainte de 2020, orice peste 75-100 EUR era considerat scump”, a scris acesta pe Twitter.

În România, Bulgaria și Grecia, prețul la energie este de 616,38 euro/ MWh.

Nivelul României este foarte apropiat de cel al Austriei (615,75 euro/ MWh), Slovaciei (616,08 euro/ MWh) și Franței (611,85 euro/ MWh).

Conform hărții, România are energie mai scumpă decât toate țările nordice și un nivel mai mult decât triplu față de Spania (182,93 euro/ MWh) și Turcia (190,06 euro/ MWh).

Nou maxim istoric al prețului energiei electrice spot în România

Piața spot de energie electrică de la București bifează un nou record de preț și depășește 700 de euro/MWh (3 461 lei) pentru energia electrică tranzacționată joi, cu livrare vineri, 26 august.

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București pentru energia tranzacționată azi cu livrare mâine, este de 709 euro/MWh, conform economica.net.

Acesta este cel mai mare preț înregistrat în Europa și cel mai mare înregistrat vreodată în istorie.

Tot în luna august au fost înregistrate ultimele trei recorduri de preț. În data de 24 august, energia pentru livrare în ziua următoare s-a vândut la prețul mediu de 631 euro/MWh.

Defalcat pe ore, cel mai mare preț va fi înregistrat, vineri, 26 august, în intervalul orar 20.00 (oră CET, 3.861 de lei/MWh).