Experții militari cred că Putin urmărește capitularea Ucrainei, nu pacea: „Este convins că Rusia poate obține victoria”

Vladimir Putin, liderul Rusiei, a cerut direct capitularea Ucrainei, respingând orice posibilitate de negocieri pentru un armistițiu. În schimb, el a cerut o “demilitarizare ireversibilă” a Ucrainei ca o condiție prealabilă pentru orice acord de pace, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

În cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), care a avut loc la Astana, Kazahstan, pe 4 iulie 2024, Putin a respins categoric orice idee de negocieri pentru un armistițiu și a cerut capitularea țării vecine pe care a atacat-o, potrivit ISW.

„Respingerea de către Putin a oricărui acord de încetare a focului cu excepția capitulării ucrainene ilustrează și mai mult faptul că este încrezător în evaluarea sa că Rusia poate urmări victoria continuând progresele târâtoare în Ucraina, supraviețuind sprijinului occidental pentru Ucraina și câștigând un război de uzură împotriva forțelor ucrainene”, arată sursa citată.

Liderul de la Kiev vede Occidentul ca pe un partener de negociere în legătură cu un acord de încetare a focului, cu scopul de a forța Occidentul să facă concesii în ceea ce privește suveranitatea Ucrainei.

Cu toate acestea, el a respins toate părțile care ar putea media un acord între Ucraina și Rusia. De asemenea, el a respins Rada Supremă ca un posibil punct de contact pentru negocieri, deși a afirmat anterior că este singurul organism ucrainean legitim cu care Rusia ar putea negocia.

În plus, Putin a catalogat toate instituțiile guvernamentale ucrainene ca fiind ilegitime sau nepotrivite pentru negocieri și a respins ideea ca terți să participe la negocieri, eliminând astfel orice proces realist de negociere semnificativă a unui acord de încetare a focului, conform ISW.

Cererea lui Putin de demilitarizare a Ucrainei ca o condiție prealabilă pentru încetarea focului dezvăluie adevărata sa strategie. Putin cere, de fapt, ca Ucraina să se predea înainte de orice încetare a focului. El a susținut că Rusia nu poate permite armatei ucrainene să profite de o încetare a focului pentru a-și reface forțele.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Rusia va folosi un acord de încetare a focului pentru a-și reconstrui și extinde armata pentru o viitoare agresiune împotriva Ucrainei.

Atitudinea lui Putin sugerează că el este încrezător că va obține victoria în Ucraina prin continuarea avansului și că mizează pe un război de uzură.

Departamentul de Apărare al SUA (DoD) a anunțat achiziționarea a 2,2 miliarde de dolari de interceptoare de apărare aeriană produse în SUA și un pachet de ajutor în valoare de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina pe 3 iulie.

Forțele ruse au avansat recent în zonele Kreminna, Avdiivka și orașul Donețk.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut, la 4 iulie 2024, că aproximativ 190.000 de ruși au semnat contracte de serviciu militar în primele șase luni ale anului 2024, în timpul unei reuniuni a Ministerului rus al Apărării (MOD).