Experimentul cât o apocalipsă: ce s-ar întâmpla dacă ar fi adus pe Pământ un fragment de stea neutronică

O stea neutronică este rămășița unei stele masive care a rămas fără combustibil și a implodat. Protonii și electronii săi s-au contopit pentru a crea neutroni sub presiunea prăbușirii în propria structură.

Singurul lucru care împiedică neutronii să se prăbușească în continuare este „presiunea de degenerare a neutronilor”, care împiedică doi neutroni să se afle în același loc, în același timp.

În plus, steaua pierde multă masă în acest proces și cuprinde doar de aproximativ 1,5 ori masa Soarelui. Dar toată materia a fost comprimată într-un obiect de aproximativ 16 kilometri lățime. O stea normală a acelei mase ar avea peste 1,6 milioane de kilometri.

O lingură de Soare ar cântări aproximativ două kilograme – greutatea unui laptop vechi. O lingură de stea neutronică cântărește peste un miliard de tone (900 de miliarde de kilograme) – greutatea Muntelui Everest. Deci, deși ai putea ridica o lingură de Soare, n-ai putea ridica o lingură de stea de neutroni.

O cantitate atât de mică de stea neutronică ar distruge aproape toată planeta
Dacă ne-ar preocupa doar greutatea, punerea unei linguri de stele de neutroni pe suprafața Pământului nu ne-ar afecta orbita. Este ca și cum ai adăuga un alt munte pe Pământ. În timp ce instrumentele științifice pot măsura modul în care o masă a unui munte afectează gravitația locală, efectele sunt prea mici pentru ca oamenii să le simtă.

Materia stelelor cu neutroni a devenit la fel de densă și fierbinte și pentru că se află sub o mulțime de alte mase înghesuite într-un spațiu relativ mic. Când luăm lingura și o transportăm pe Pământ, restul masei stelei – și gravitația asociată cu aceasta – dispare. În interiorul unei stele de neutroni, presiunea de degenerare a neutronilor luptă împotriva gravitației.

Imaginează-ți că ai o cutie de suc și o agiți. Știi că atunci când o s-o deschizi, o să explodeze. Când aducem lingura noastră de stea neutronică pe Pământ, am umblat automat la gravitația care o ține la un loc, iar ceea ce este în interior se extinde foarte rapid. O lingură de stele de neutroni care apare brusc pe suprafața Pământului ar provoca o explozie uriașă și probabil că ar vaporiza o bucată bună din planeta noastră odată cu ea.