Exista speranta. Echipati in costumele speciale, studentii la Medicina au intrat in Terapie Intensiva sa-i ajute pe doctori in lupta anti COVID, la Timisoara. Povestea voluntarilor din Zona Rosie, nascuta din dragostea pentru pacienti si meserie. Video | OpiniaTimisoarei.ro

TIMISOARA. Au raspuns la chemarea medicilor si au venit sa ii ajute. Vorbim de mai multi studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara care lucreaza de zile intregi ca voluntari in Sectia ATI a Spitalului Victor Babes. Tinerii din anii terminali spun ca acum este mai mare nevoie de ei, cand doctorii, care de aproape 10 luni lupta pe frontul anti COVID, au inceput sa oboseasca.

Cosmin, Anda si Cristina sunt trei dintre studentii care au ales sa devina voluntari si sa intre in zona rosie de Terapie Intensiva la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Fac parte dintre cei 20 de tineri care studiaza Medicina care, atunci cand au aflat ca doctorii le cer ajutorul n-au ezitat sa intre in lupta impotriva noului coronavirus. Lucreaza, precum medicii si asistentele, in ture de 12 ore. In toata aceasta perioada stau echipati in costumele speciale de protectie, cu masti, ochelari si viziere pe fata si ajuta cadrele medicale incercand, in acelasi timp, sa si desluseasca din tainele meseriei pe care o vor imbratisa la sfarsitul anilor de studiu.

In prima saptamana, cei 3 studenti au fost incredintati unei asistente de Terapie Intensiva care, vreme de cateva zile le-a explicat ce au de facut in zona cea mai grea a spitalului, in care pacientii trebuie monitorizati in permanenta, avand in vedere starea lor grava de sanatate.

VIDEO: George Stefanita

Motivele pentru care voluntarii au ales sa sara in ajutorul medicilor sunt diverse, dar cu totii spun ca, daca nu le-ar fi placut sa lucreze cu pacientii, nu s-ar fi dedicat acestei profesii.

Mi-a placut sa ajut, in primul rand. In al doilea rand, pot sa invat lucruri noi, pot sa pun in practica lucruri noi„, spune Cosmin, student voluntar la Spitalul Victor Babes.

Toti suntem oameni si obosim si devenim stresati si da, e nevoie de toata lumea si de toate fortele de care dispunem in aceasta lupta. Trebuie sa fim solidari„, adauga Cristina, student voluntar.

Cat despre frica de infectie cu SARS CoV 2, tinerii spun ca au invatat sa se echipeze corect si respecta toate regulile.

Atat timp cat ne ferim si avem grija sa ne pazim contra viruslui, nu vad de ce sa avem o problema, mai ales ca in conditiile astea mi-e mai frica sa merg la un magazin, pentru ca mai repede ma infectez acolo din cauza oamenilor care nu respecta regulile„, crede Anda, student voluntar la Spitalul Victor Babes din Timisoara.

Pentru medicii si asistente de la Spitalul Victor Babes din Timisoara, sosirea voluntarilor reprezinta o adevarata gura de oxigen. Nu putine sunt cadrele medicale care lupta in continuu, de aproape 10 luni, impotriva acestei maladii.

Studentii de Medicina sunt categoria cea mai potrivita pentru a ne ajuta, pentru ca au notiuni de medicina, pentru ca sunt persoane intelectuale, sunt inteligenti si au si disponibilitate foarte mare„, explica medicul Ciprian Gandac, specialist in Terapie Intensiva la Spitalul Victor Babes din Timisoara.

Eram doua asistente pe tura, acum ei sunt 3, avem trei ajutoare, Orice, absolut orice fac. Nu refuza sa ne ajute, nu se plang. Stau in costume, cu masca pe fata, chiar sunt foarte receptivi„, spune si aistenta Ramona Budu.

Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Victor Babes din Timisoara numara 14 paturi destinate bolnavilor infectati cu noul coronavirus. De cateva saptamani, niciunul nu a stat mai mult de o ora fara sa fie ocupat de un pacient in stare grava, cu o forma severa de SARS COV 2.

Cei 10 studenti care sunt acum in sectia ATI sunt doar o parte dintre voluntarii care au venit in aceste zile, de la Universitatea de Medicina din Timisoara, pentru a-i ajuta pe medici. Ceilalti lucreaza in zona de triaj, acolo unde zilnic, zeci de ambulante aduc pacientii infectati cu coronavirus.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.