Există activitate cerebrală și după moarte

În marea majoritate a cazurilor, medicii definesc din punct de vedere medical momentul deceseului ca fiind momentului în care inima nu mai bate, a spus dr. Sam Parnia, director de îngrijire și cercetare de resuscitare la NYU Langone School of Medicine din New York City.

Ce se întâmplă în creier

Cortexul cerebral al creierului – așa-numita „parte care gândește” a creierului – încetinește, de asemenea, instantaneu, iar liniile plate, ceea ce înseamnă că nu sunt vizibile unde cerebrale pe un monitor electric, în decurs de 2 până la 20 de secunde. Acest lucru inițiază o reacție în lanț a proceselor celulare care în cele din urmă duc la moartea celulelor creierului, dar care poate dura ore după ce inima sa oprit, a spus Parnia.

Efectuarea resuscitării cardiopulmonare (CPR) trimite ceva sânge la creier – aproximativ 15% din ceea ce necesită pentru a funcționa normal, potrivit Parnia. Acest lucru este suficient pentru a încetini moartea celulelor creierului, dar nu este suficient pentru a porni creierul să lucreze din nou, motiv pentru care reflexele nu se reiau în timpul manevrelor de resuscitare, a spus el.

 „Dacă reușiți să reporniți inima, ceea ce se încearcă prin resuscitare, veți începe treptat să faceți din nou să funcționeze creierul. Cu cât faceți mai mult timp manevrele, acele celule cerebrale încă mai mor – dar se întâmplă într-un ritm puțin mai lent”, a spus el pentru Live Science.

Activitate cerebrală după deces

Studii recente au arătat că animalele experimentează o creștere a activității creierului în câteva minute după moarte. Iar oamenii aflați în prima fază a morții pot experimenta încă o formă de conștiință, spune dr. Sam Parnia.

Dovezi substanțiale dezvăluie că oamenii ale căror inimi s-au oprit și apoi au repornit au fost capabili să descrie relatări corecte și verificate despre ceea ce se întâmplă în jurul lor,

 » Aflați mai multe informații aici.