Exercițiu NATO pe teritoriul României. Al doilea sistem Patriot a devenit funcțional

Al doilea sistem Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target („PATRIOT”) din România a fost certificat cu succes. Sistemul a doborât o țintă în poligonul de pregătire de la Capu Midia, în timpul exerciţiului NATO Ramstein Legacy 24 (3-14 iunie).

România are un nou sistem Patriot funcțional

În perioada 3-14 iunie, în poligonul Capu Midia, judeţul Constanţa, a avut loc exerciţiul NATO Ramstein Legacy24.

Acest exercițiu a integrat structuri de apărare aeriană şi antirachetă, aproximativ 1.300 de militari români şi aliaţi (din Republica Cehă, Franţa, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia şi Ungaria) participând la manevre.

Participanţii au certificat pregătirea operaţională a celui de-al doilea sistem Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target

Certificarea celui de-al doilea sistem Patriot a venit prin doborârea unei ţinte vii în poligonul de pregătire din Capu Midia, potrivit Ambasadei SUA.

Acesta a fost al doilea exerciţiu tactic de apărare aeriană cu sistemele PATRIOT ale României, primul având loc în noiembrie 2023:

„România a demonstrat un nivel ridicat de expertiză tehnică şi competenţă, pentru a se apăra împotriva ameninţărilor aeriene avansate. Încheierea cu succes a exerciţiului Ramstein Legacy demonstrează că România are capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul naţional, se arată în comunicatul Ambasadei SUA

RALY 24 este unul dintre zecile de exerciţii care îmbunătăţesc interoperabilitatea NATO

Exerciţii precum Ramstein Legacy demonstrează „conducerea şi angajamentul României” față de securitatea aliată”. De asemenea, exercițiul întărește „capacitatea de a găzdui forţe NATO şi de a utiliza cele mai moderne sisteme de apărare”:

„Prin antrenament comun, armata română şi aliaţii NATO contribuie la poziţia de descurajare şi apărare a Alianţei. Demonstrează astfel capacitatea de a desfăşura şi integra forţele NATO în timp util.

Acest exerciţiu cu trageri reale este încă un exemplu al capacităţii României de a descuraja ameninţările regionale. Demonstrează capacitatea de a apăra România şi de a contribui la apărarea colectivă a NATO”, a declarat Michael Dickerson.