Evoluția industriei locale a serviciilor de afaceri în era post Covid

Dezvoltarea unei industrii durabile într-o lume afectată de pandemia Covid este tema evenimentului online, organizat de ABSL (Asociația Business Services Leaders România) pentru comunitatea de business din Timișoara.

În perioada 28 septembrie – 1 octombrie o serie de specialiști din diferite domenii, de la recrutare și consultanță juridică până la psihologi și dezvoltatori de birouri, dezbat viitorul industriei serviciilor de afaceri din perspectiva leadership-ului, a culturii organizaționale în contextul telemuncii și a potențialului de dezvoltare. 

Timișoara este unul dintre cele mai atractive orașe în industria de business services, alături de București, Cluj și Iași. Spre deosebire de alte centre ale industriei, la Timișoara majoritatea companiilor din industrie sunt SSC (shared services center) adică centre care se ocupă de anumite activități ale companiei pentru o zonă geografică mare sau la nivel global. Printre serviciile furnizate se numără suport IT, achiziții, HR (Administrare, Raportare și Salarizare) și Finanțe – Contabilitate. Bosch, Deutsche Telekom Linde, sunt câteva dintre companiile care au deschis centre shared services la Timișoara.

În industria timișoreană de business services lucrează peste 11.000 de angajați (sub 4% din numărul de angajați din județ) și se înregistrează una dintre cele mai mici rate de plecare din companie.

Cel mai recent studiu al industriei în EMEA arată că în acest an industria va înregistra o creștere ușoară de 1 – 5%, urmând  ca pe termen mediu să înregistreze creșteri de până la 10 sau chiar 15%, situație valabilă și pentru industria românească de business services.

Comparativ cu Polonia și alte state din Europa de Est, România are în momentul de față avantaje legate de forța de muncă. Avem avantajul competitiv de cost, angajații vorbesc limbi latine, dar și germana, piața nu este încă la fel de saturată ca în Polonia.

 » sursa: ziuadevest.ro