Europa Liberă: K. Iohannis și soția, M. Ciolacu, N. Ciucă, momente stânjenitoare, în plină grevă a profesorilor. Rotația premierilor e în aer
Neînțelegeri pe toate fronturile. Ultima ofertă a Guvernului, refuzată de profesori, greva continuă. Rotația nu începe azi, e suspendată. K. Iohannis face glume, N. Ciucă îi roagă pe dascăli să oprească protestele și le transmite că nu poate oferi mai mult, iar M. Ciolacu a fost huiduit.
Chiar dacă rocada premierilor se amână, chiar dacă profesorii amenință cu noi proteste în stradă și elevii stau acasă – unii cu examenele bătând la ușă – nu-i o nenorocire.
Cel puțin așa spune președintele Klaus Iohannis, care are capacitatea să vadă partea plină a paharului, în ciuda crizei sociale și guvernamentale prin care trece România.
„Vedeți că până și greva are ceva avantaje”, le-a spus șeful statului unor elevi, în prezența președintelui german Frank-Walter Steinmeier, alături de care vizita Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu la care predă soția sa, Carmen Iohannis.
Prima doamnă, profesoară și ea, și-a adus elevii de acasă ca să participe la evenimentul de la Sibiu. Întrebată despre grevă, a spus că nu face politică, după ce, cu o zi înainte, presa locală a scris că a predat online în timpul grveei, deși această formă de învățământ nu mai este prevăzută de lege.
Tot ieri, la Cristian, un alt grup de elevi i-a cântat președintelui „O lume minunată”.
Nu e clar care sunt „avantajele” la care s-a referit Iohannis, din moment ce întreg calendarul rocadei premierilor s-a dat peste cap.
S-a dat chiar peste capul președintelui, care cu o zi înainte anunța că „va fi respectat” calendarul inițial al rotației și rotația va merge „sticlă”.
„Vineri ar începe procedura și în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus și celor din PNL. Le-am solicitat să trateze negocierile din coaliție și cu greviștii cu toată seriozitatea […] Numai de instabilitate și de certuri politice nu avem nevoie. Această rotație trebuie să se desfășoare, după părerea mea, rapid, corect, pe scurt, cum se spune, «sticlă»”, spunea Klaus Iohannis.
Premierul Nicolae Ciucă a admis că „nu putem să sporim acum cheltuielile, pentru că orice cheltuială produce efect pe deficit”. Așa că i-au rămas apelurile și rugămințile „sincere și oneste” de a înțelege situația.
„Dacă dascălii nu înțeleg că avem nevoie de stabilitate, atunci eu mai mult de atât nu am ce să fac”, a decretat cu un aer neputincios Ciucă, aflat la Cluj, unde s-a lansat cu mare pompă programul pentru linia de metrou.
I-au mai rămas premierului și promisiunile pe care le face profesorilor: până în 15 iulie, proiectul legii salarizării va fi finalizat și imediat vor începe discuțiile cu ministrul Muncii, dă asigurări Ciucă. Doar că legea trebuia deja terminată, pentru că e jalon în PNRR.
În plus, profesorii nu înțeleg de ce chestiunea salarizării a fost scoasă din legea educației privind sistemul preuniversitar. Dacă ar fi rămas, nu s-ar fi ajuns la grevă și proteste, susțin sindicatele.
Legile salarizării sunt însă pentru președintele Iohannis perla coroanei mandatelor sale, pe care însă nu mulți o prețuiesc la adevărata ei valoare. În loc să arate recunoștință, nici măcar nu au „menționat-o„ și se fac că nu observă că „s-au făcut pași”.
„Am rămas puțin surprins că nimeni dintre cei care au organizat greva n-au constatat că în acest timp s-au adoptat legile Educației. Trebuia menționat și acest lucru”, a spus Iohannis.
Ceață la orizont
Când se trage linie după a patra zi de grevă și de suspendare a negocierilor, perpectivele nu sunt chiar bune.
În primul rând nu e clar când se va finaliza greva generală. Sindicatele așteaptă răspuns la revendicarea de joi, cea din urma discuțiilor ulterioare mitingului de protest, care a strâns aproximativ 15.000 de oameni: mărirea cu 25% a tuturor salariilor din educație, ceea ce guvernul nu dă semn că ar putea să accepte.
Ultima ofertă a guvernului (anunțată joi seara de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru) este departe de cerințele sindicatelor, dar ceva mai consistentă decât precedenta.
Ultima ofertă a Guvernului
55.000 de oameni din personalul nedidactic vor beneficia de o creștere a veniturilor de circa 9%. Se vor adăuga două prime consecutive de câte 500 de lei în iunie și octombrie.
Pentru alte 220.000 de persoane – personal didactic și auxialiar – în iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, în octombrie altă primă de 1.500 de lei.
Legea salarizării unitare, discutată cu „celeritate”, promit guvernanții.
Cât privește negocierile din coaliție și formarea noului executiv, viitorul e incert.
„Nu e important dacă mâine sau peste o săptămână – două se face rocada. Important e să avem o procedură clară, să avem stabilitate. Mâine ar trebui să înceapă procedura, asta dacă mâine se încheie greva. E nevoie ca Guvernul și coaliția să negocieze în continuare. Nu cred că se va face rotația în timpul unor negocieri”, a spus președintele Iohannis de la Sibiu.
De fapt, întreruperea discuțiilor nu a fost nici ideea lui Iohannis, nici a PNL, ci a liderului PSD, Marcel Ciolacu. Așa că suspendarea de facto a calendarului pentru instalarea executivului pe care îl va conduce a arătat puterea pe care acesta începe să o aibă.
Un transfer de putere care se va încheia în momentul în care președintele va semna decretul de numire a lui Ciolacu în funcția de prim ministru.
Că Marcel Ciolacu și alți lideri ai PSD au jucat și joacă abil, o dovedește și faptul că l-au determinat pe Nicolae Ciucă să declare indirect că PSD va fi primul care va alege la negocieri. „E normal să fie o ierarhizare în funcție de ponderea fiecărui partid în Parlament și în Coaliție”.
Astfel, intervenția de joi a lui Iohannis, vine în favoarea liberalilor nemulțumiți de mersul negocierilor, cărora le oferă timp.
În al doilea rând, Ciolacu s-a extras din negocierile cu sindicatele, lăsându-le în seama lui Ciucă și a lui Marian Neacșu (PSD), secretarul general al Guvernului. În ziua mitingului, Ciolacu era la Buzău, asta după ce în primele zile trona în capul mesei la discuții.
Deși a încercat să facă un joc de imagine abil, nici Ciolacu nu a scăpat de confruntarea directă cu profesorii, care l-au huiduit în timpul vizitei de la Buzău.
Liderul PSD s-a extras și de la negocierile de joi seara de la Guvern, în locul său făcând onorurile casei Sorin Grindeanu, ministrul actual și probabil viitor al Transporturilor.
Marile necunoscute ale momentului
În primul rând, este greu de estimat data la care Nicolae Ciucă își va prezenta demisia. După toate estimările, negocierile cu sindicatele vor mai dura câteva zile, iar greva nu se va termina saptămâna aceasta.
Dacă PSD „trage” primul la masa negocierilor, va alege aproape cu certitudine ministerul Transporturilor, devenit mărul discordiei între social-democrați și liberali. Va fi punctul de cotitură, pentru că PNL va cere Dezvoltarea de la UDMR, oferind la schimb ministerul Fondurilor Europene. Rămâne de văzut dacă UDMR va accepta situația sau va ieși de la guvernare.
Funcția pe care o va deține Nicolae Ciucă, chestiune asupra căruia acesta a refuzat să dea un răspuns tranșant. Există mai multe variante: fie preia ministerul de Interne de la Lucian Bode sau Dezvoltarea, fie funcția de vicepremier. Fie, așa cum susține o grupare din PNL, șefia Senatului.