OPINII

Eugen Popescu: „Statul român trebuie reîmprospătat”

Eugen Popescu, un bun cunoscător al comunităților românești a fost invitat la emisiunea Focus cu Olivia Bulboacă pentru a discuta despre românii din afara granițelor.

„Avem foarte mulți români în comunitățile istorice, în jurul frontierelor României, în Basarabia și de asemenea avem românii care sunt în diaspora plecați, pentru muncă sau din cauza problemelor politice pe care România le are. Aproape 10 milioane de români sunt plecați din România. Fără îndoială, foarte mulți dintre ei nu se vor mai întoarce pentru că România este un stat imperfect , încă există corupție la nivel înalt, foarte multă birocrație și o clasă politică care din păcate nu lucrează în interesul cetățenilor. Am pierdut forță de muncă foarte bună, oameni care erau în stare să muncească, care aveau idei și în loc să crească aici, au crescut în Italia, Spania, Marea Britanie, iar asta numai din cauza unor politici făcute prost de o clasa politică care din păcate a „infectat” întregul stat român.” susține domnul Eugen Popescu.

Întrebat dacă este justiția din Republica Moldova corectă, domnul Eugen Popescu declară: „Republica Moldova este un stat artificial care atunci când și-a declarat independența, a fost doar față de Uniunea Sovietică și nu față de România. Declarația de independență confirmă o proiecție a viitorului Republicii Moldova alături de România. Un stat care este condus pe model rusesc nu poate avea o justiție independentă. În mod clar justiția de la Moldova este controlată de aceleași structuri care controlează serviciul de informații și securitate, adică de forțele de la Moscova.

Domnul Eugen Popescu afirmă că „Ucraina face presiuni puternice de asimilare asupra celor aproape jumătate de milion de cetățeni români stabiliți acolo, iar în privința asta, a dat o lege a educației foarte strictă și non europeană, care nu urmărește decat asimilarea minorităților de acolo. Pentru cei aproape 150 de mii de cetățeni, Ungaria a făcut un sistem paralel de învățământ în Ucraina, totul privat. Pe când, România preferă să invoce delegații, comisii și tot felul de dialoguri în gol cu Ucraina.

Întrebat dacă vor exista alegeri anticipate în viitorul apropiat în Republica Moldova, domnul Eugen Popescu susține: „Probabil vor fi alegeri în primăvară și nu știu ce vor aduce aceste alegeri din punctul de vedere al partidelor existente în acest moment în Republica Moldova. AUR trebuie să se impună repede acolo și să aducă noutatea pe care o așteaptă foarte mulți basarabeni.”

S-ar putea să-ți placă și...