Etapele vaccinării anti-COVID-19 în România

Oamenii de știință sunt tot mai aproape de a produce un vaccin împotriva COVID-19, care să fie distribuit la nivel mondial anul viitor. Cum vor decurge lucrurile în ceea ce privește vaccinarea în România?

Dezvoltarea unui vaccin eficient și sigur împotriva noului coronavirus și a bolii COVID-19 va contribui la soluționarea actualei crizei sanitare mondiale. Cum unele echipe de cercetare vin deja cu rezultate încurajatoare în ceea ce privește eficiența candidatelor la un vaccin viabil, precum și siguranța pentru administrare, autoritățile din fiecare țară au început să își stabilească planul de vaccinare odată ce vaccinul va fi disponibil pentru populație, scrie doc.ro.

Toate statele din Uniunea Europeană vor primi vaccinul în același timp

Potrivit Comisiei Europene, aceasta împreună cu statele membre garantează producția de vaccinuri împotriva bolii COVID-19 prin intermediul unor angajamente prealabile de achiziții cu producători de vaccinuri din Europa. Toate vaccinurile vor fi autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente în conformitate cu standardele obișnuite în materie de siguranță și eficacitate.

Autoritățile responsabile din fiecare stat trebuie să asigure capacitatea de a livra corespunzător vaccinurile împotriva COVID-19 (vaccinurile au nevoie să fie păstrate la anumite temperaturi, să fie transportate în anumite recipiente etc.), inclusiv personalul calificat și echipamente medicale și de protecție. De asemenea, autoritățile trebuie să asigure prețuri accesibile la vaccinuri pentru populațiile-țintă și să comunice clar care sunt beneficiile și riscurile vaccinării, precum și importanța acestui proces în lupta pentru combaterea bolii COVID-19, pentru a obține încrederea populației.

Comisia Europeană mai precizează că toate statele membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp, în funcție de dimensiunea populației. Inițial, numărul de doze de vaccin va fi limitat, iar grupurile cu prioritate la vaccinare ar trebui să fie personalul medical, vârstnicii de peste 60 de ani,

 » sursa: www.replicaonline.ro