Energizantele: ce conţin şi ce efecte au asupra organismului?

Băuturile energizante sunt comercializate în scopul de a crește nivelul de energie, dar au și efecte negative asupra organismului, din cauza conținutului mare de zahăr și cofeină.

Sursă foto: Shutterstock

Ce conțin băuturile energizante?

Multe băuturi energizante conțin aproximativ 200 mg de cofeină, cantitatea din două cești de cafea. Se pot adăuga și alte substanțe despre care se pretinde că vor crește energia, cum ar fi vitaminele B și plante precum ginseng și guarana, scrie doc.ro.

Cel mai îngrijorător aspect este lipsa de reglementare cu privire la siguranța acestor băuturi, precum și tacticile agresive de marketing orientate către adolescenți. Centrele pentru Controlul și prevenirea bolilor (CDC) au raportat că, în 2007, 1.145 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au ajuns la urgență din cauza efectelor unor băuturi energizante. În 2011, acest număr a urcat la 1.499.

După apă, zahărul este principalul ingredient al băuturilor energizante. Cercetările au constatat că un consum de băuturi bogate în zahăr de orice fel poate duce la creșterea în greutate și la un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și gută. Din cauza cantității de zahăr și a ingredientelor stimulante, există îngrijorarea că energizantele pot să nu fie de ajutor, ba dimpotrivă, să fie dăunătoare adolescenților și persoanelor cu anumite probleme de sănătate.

O băutură energizantă tipică poate conține următoarele: apă carbogazoasă, aproximativ 40 de g de zahăr (din zaharoză și / sau glucoză), 160 mg sau mai mult de cofeină, îndulcitor artificial și plante / substanțe asociate cu vigilența și performanța mentală, dar care nu au dovezi științifice obținute din studii controlate (taurină, extract de rădăcină de ginseng panax, L-carnitină, extract de semințe de guarana).

Ce nu este în regulă cu energizantele?

Efectele negative asupra sănătății adolescenților

Copiii și adolescenții pot resimți efecte neplăcute sau chiar grave din cauza cantităților mari de cofeină,

 » sursa: www.replicaonline.ro