Emmanuel Macron îndeamnă comunitatea internațională să nu arate slăbiciune în fața Rusiei lui Putin

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat marţi comunitatea internaţională să nu manifeste „nicio slăbiciune, niciun spirit de compromis” faţă de Rusia, în contextul în care războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei intră miercuri în a șaptea lună.

„Nu putem (…) avea nicio slăbiciune, niciun spirit de compromis, pentru că în joc este libertatea noastră a tuturor şi pacea în toate zonele de pe glob”, a declarat Macron într-un mesaj video transmis la Summitul Internaţional „Platforma Crimeea”, ce reuneşte principalele ţări care susţin cauza Ucrainei.

Numeroase state, în principal din Africa şi din Asia, au adoptat o politică de neutralitate în privința invaziei ruse din Ucraina. În Europa, unele ţări, în principal Ungaria, încearcă să menţină legături importante, în special energetice, cu Rusia, în pofida agresiunii sale militare.

Președintele francez i-a cerut din nou omologului său rus „să înceteze ostilităţile, să-şi retragă trupele de pe întreg teritoriul ucrainean şi să aleagă diplomaţia pentru a reconstrui pacea”.

Europenii sunt gata să susţină „lupta” Ucrainei „pe termen lung”, a promis Macron.

„Franţa şi Uniunea Europeană, cu numeroşi aliaţi şi prieteni ai Ucrainei, fac tot ce este necesar pentru a susţine lupta voastră. Hotărârea noastră nu s-a schimbat şi suntem gata să menţinem acest efort pe termen lung”, a mai declarat președintele franez, citat de AFP, potrivit Agerpres.